Ads

Για να καταλάβουμε γιατί το διαδίκτυο είναι το μέρος όπου οι θρησκείες φτάνουν για να πεθάνουν, πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στον τρόπο που οι θρησκείες λειτουργούν ως κοινωνικοί οργανισμοί, μας εξηγεί το βίντεο παρακάτω από το Thunderf00t.

Προκειμένου να παραμείνει σταθερός ένας θρησκευτικός πληθυσμός, είναι απαραίτητη η αποτελεσματική προπαγάνδα. Δηλαδή, ο αριθμός των ατόμων που ασπάζεται μια θρησκεία πρέπει να ισούται ή να ξεπερνά τον αριθμό των ατόμων που την εγκαταλείπουν. Αυτή η μαθηματική σχέση προσδιορίζει μια επιτυχημένη θρησκεία.

Απλά με το να πιέσει τα σωστά ψυχολογικά κουμπιά, ειδικά των παιδιών, η θρησκεία καταφέρνει να διατηρεί σχετικά σταθερές τις τάξεις της, με νέους πιστούς να μπαίνουν, αλλά και όσους ήδη είναι μέσα, να μην φεύγουν. Άλλωστε, το να εγκαταλείπεις την θρησκεία σε μια θρησκευόμενη κοινωνία δεν είναι παρά κοινωνική αυτοκτονία. Σε ορισμένες μάλιστα θρησκείες, το ιερό πρωτόκολλο προβλέπει το θάνατο του αποστάτη!

Ads

Στο διαδίκτυο όμως, σε τοπικό επίπεδο οι ελεύθερα σκεπτόμενοι άνθρωποι μπορεί να είναι η μειοψηφία, σε παγκόσμιο όμως, ελάχιστες θρησκείες ξεπερνούν το αριθμό τους. Στο διαδίκτυο όμως κυριαρχεί πάνω από όλα η επιστήμη, η οποία σε αντίθεση με τη θρησκεία καλωσορίζει την αμφισβήτηση και την αντίθετη άποψη για να προχωρήσει περαιτέρω. Όσο η επιστήμη ανθεί από την αμφισβήτηση, τόσο η θρησκεία εκμηδενίζεται… Και το διαδίκτυο σημαίνει αμφισβήτηση, σημαίνει έρευνα, επιβεβαίωση και διασταύρωση – κάτι από το οποίο η θρησκεία πλήττεται σφόδρα και σταδιακά ατροφεί όλο και περισσότερο.