Περισσότεροι από 251 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί τα τελευταία 10 χρόνια μόνο σε 13 χώρες σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων. Οι
ένοχοι σχεδόν ποτέ δεν έχουν αντικρίσει το ειδώλιο.

Ads

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων καταγγέλλει την ατιμωρησία των ενόχων που οδηγεί στην φίμωση και την λογοκρισία των δημοσιογράφων. Επιπλέον αναφέρει ότι οι επιλεκτικές δολοφονίες είναι ένα μήνυμα για τους υπόλοιπους ώστε να σιωπήσουν και να αποτρέψουν γενικότερα όσους θέλουν να διερευνήσουν σημαντικά θέματα για την δημόσια ζωή. Τέλος υπογραμμίζει ότι αιτία της μη διαλεύκανσης των υποθέσεων των δολοφονιών των τοπικών δημοσιογράφων είναι η διαφθορά που χαρακτηρίζει τις αστυνομικές δυνάμεις και λειτουργεί ανασταλτικά στην σύλληψη των ενόχων.

Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε μια μόλις ημέρα μετά την εύρεση της σορού του Πακιστανού δημοσιογράφου του ιταλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Adnkronos International (AKI) Σάγιεντ Σαλίμ Σαχζάντ,που είχε εξαφανιστεί από την Κυριακή.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων «φωτογραφίζει» ως τις πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους το Ιράκ, τη Σομαλία, τις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα. Επιπλέον αναφέρει ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει στο Μεξικό, αλλά βελτιώθηκε στη Ρωσία το 2010. Η οργάνωση εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Ads