Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του Γυμνασίου Χρυσοπηγής να αποβάλλει μια 14χρονη μαθήτρια, γιατί δημιούργησε μια ομάδα στο Facebook όπου έλεγε ότι μισεί την διευθύντριά της γιατί έδινε συνέχεια αποβολές– και μαζί της συμφώνησαν άλλα εκατό συμμαθητές της. Το θέμα έλαβε διαστάσεις με τη δημοσιοποίησή του, ενώ έφτασε και μέχρι το γραφείο του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος ζήτησε χθες τα πρακτικά της συνεδρίασης του συμβουλίου των καθηγητών.

Ads

Η απόφαση για την δια παντός αποβολή της 14χρονης από το σχολείο μόνο και μόνο επειδή διατύπωσε ένα συναίσθημα, χωρίς να εξυβρίσει, να προσβάλλει ή να συκοφαντήσει, προκάλεσε την αντίδραση των συμμαθητών της, οι οποίοι αντέδρασαν με το να φτιάξουν νέο γκρουπ στο Facebook με το θέμα: «Θέλουμε τη Μαρίνα μας πίσω στη Χρυσοπηγή!». Στο πεδίο της περιγραφής της ομάδας, αναφέρεται ότι πρόκειται για «μια ομάδα για όλους εμάς που πιστεύουμε ότι η θέση της είναι στη Χρυσοπηγή και θεωρούμε απίστευτα άδικο τον λόγο που την απέβαλαν!» Παρά το γεγονός ότι η 14χρονη ζήτησε συγγνώμη από τη διευθύντρια, εν τούτοις- επιβεβαιώνοντας εμμέσως αυτό που έγραφε η μαθήτρια για τις αποβολές- η απόφαση του Συλλόγου των καθηγητών ήταν «αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος». Μέχρι στιγμής έχουν γίνει μέλη ήδη 264 άτομα.

Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί και άλλη ομάδα υπέρ της ανατροπής της απόφασης αποβολής της έφηβης από το σχολείο της, με τίτλο: «Να ανακληθεί η αποβολή της 14χρονης μαθήτριας του Γυμν. Χρυσοπηγής Χανίων». Στη συγκεκριμένη ομάδα έχουν ήδη γίνει μέλη 5.383 άτομα!

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων Νίκος Βεστάκης δήλωσε ότι «σύμφωνα με τον νόμο, δεν μπορεί κανείς να αλλάξει την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Η Διεύθυνση είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει την απόφαση». Σύμφωνα με τον κ. Βεστάκη, στο νομό Χανίων έχουν αποβληθεί για λίγες ημέρες από το σχολείο τους τρεις μαθητές για παρόμοια περιστατικά. Όπως είπε ο κ. Βεστάκης, κλήθηκε ο πατέρας της μαθήτριας ο οποίος απολογήθηκε για το “σφάλμα” της κόρης του, ενώ του ζητήθηκε να επιλέξει σχολείο για το παιδί του.

Ads

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Βασίλης Παπαστάμος δήλωσε πως «παρότι η ΕΛΜΕ δεν έχει αρμοδιότητα για θέματα ποινολογίου μαθητών, θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύει το μεγάλο έλλειμμα και το κενό που υπάρχει στους εκπαιδευτικούς, όσον αφορά τη γνώση για τον ψηφιακό κόσμο και την ψηφιακή κοινωνία στην οποία ζούμε. Η συγκεκριμένη τιμωρία δεν θα έπρεπε, κατά την προσωπική μου γνώμη, να επιβληθεί και δεν θα δινόταν αν οι εκπαιδευτικοί είχαν επιμορφωθεί επί της ουσίας και χρησιμοποιούσαν τις νέες τεχνολογίες».

Παράλληλα, με τη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση, έγινε γνωστό και μια άλλη μαθήτρια τιμωρήθηκε με 4ήμερη αποβολή επειδή ανέβασε στο γκρουπ ένα βίντεο που τράβηξε μέσα στην τάξη και, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειχνε ένταση με καθηγητή.

Δείτε τη σελίδα στο Facebook για την αναίρεση της απόφασης κατά της 14χρονης μαθήτριας.