Έντονες αποδοκιμασίες δέχεται το BBC έπειτα από την αποκάλυψη ότι η σκηνή της γέννησης πολικής αρκούδας στο ντοκιμαντέρ Frozen Planet, στο οποίο το βρετανικό δίκτυο είναι ένας εκ των βασικών παραγωγών, δεν γυρίστηκε στην Αρκτική, αλλά σε ζωολογικό κήπο της Ολλανδίας. Δεκάδες άρθρα, κυρίως στο βρετανικό Τύπο, κατηγορούν τους παραγωγούς ότι παραπλάνησαν το κοινό αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συγκλονιστική σκηνή μαγνητοσκοπήθηκε στην ‘Αγρια Φύση.

Ads

Βασικό επιχείρημα των επικριτών αποτελεί η περιγραφή της σκηνής από τον παρουσιαστή Ντέιβιντ Ατέμπορο, ο οποίος αναφέρεται στη γέννηση των μικρών «κάτω από το χιόνι», ενώ παρεμβάλλονται εικόνες πολικών αρκούδων στο φυσικό τους περιβάλλον. Η αλήθεια για την επίμαχη σκηνή δεν αποκαλύπτεται στο ίδιο το ντοκιμαντέρ, αλλά στην ιστοσελίδα του προγράμματος, στην οποία φιλοξενείται βίντεο που απεικονίζει αρκούδες σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Τόσο το δίκτυο όσο και ο ίδιος ο Σερ Ατέμπορο, ο «ζωντανός θρύλος» που έφερε την ‘Αγρια Φύση στο σαλόνι των τηλεθεατών, έσπευσαν να υπερασπιστούν την απόφαση να συμπεριλάβουν τις εικόνες στο ντοκιμαντέρ, «για την ασφάλεια των ζώων», διαψεύδοντας ότι επιχείρησαν να παραπλανήσουν τους πολυάριθμους φίλους της σειράς Frozen Planet.

«Αν επιχειρούσατε να τοποθετήσετε μια κάμερα έξω στη Φύση, στη φωλιά μιας πολικής αρκούδας, θα σκότωνε είτε το μικρό της είτε τον εικονολήπτη», υποστήριξε ο 85χρονος παρουσιαστής του ντοκιμαντέρ μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ITV1. Εκπρόσωπος του BBC εξήγησε ότι «η συγκεκριμένη σκηνή θα ήταν αδύνατο να μαγνητοσκοπηθεί στη Φύση» και πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους γυρίσματα αποτελούν κοινή πρακτική για αντίστοιχα ντοκιμαντέρ. «Τα σχόλια που συνοδεύουν τη σκηνή είναι διατυπωμένα προσεκτικά ώστε να μην παραπλανούν το κοινό και επιπλέον, ο τρόπος μαγνητοσκόπησης των εικόνων εξηγείται με σαφήνεια στην ιστοσελίδα του προγράμματος».

Ads

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων του Frozen Planet, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στη Βρετανία και αποτελεί «συνέχεια» των σειρών Blue Planet και Planet Earth, το συνεργείο και ο 85χρονος Ατέμπορο επισκέφθηκαν και τους δύο πόλους. Από την έναρξη της προβολής του ωστόσο, το ντοκιμαντέρ βρίσκεται «στο μάτι του κυκλώνα». Στις Ηνωμένες Πολιτείες, φοβούμενα αντιδράσεις, ορισμένα τηλεοπτικά δίκτυα επέλεξαν να μην προβάλουν επεισόδιο, το οποίο πραγματεύεται το – πολιτικά φορτισμένο- θέμα της κλιματικής αλλαγής.