Σε μια εποχή όπου ο διαδικτυακός ακτιβισμός γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, η ιστοσελίδα Avaaz.org αποτελεί φαινόμενο, με 6,5 εκατ. μέλη μέσα σε τέσσερα χρόνια. Έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια ηλεκτρονικές υπογραφές για την υποστήριξη εκστρατειών παγκόσμιας ή εθνικής κλίμακας, αποδεικνύοντας τη δύναμη της παγκόσμιας διαδικτυακής κοινότητας.

Ads

Το Avaaz.org, ως μέσο διαδικτυακού ακτιβισμού, έχει υποστηρίξει εκστρατείες όπως η απαγόρευση βομβών διασποράς, η διάσωση μίας γυναίκας στο Ιράν από εκτέλεση με λιθοβολισμό, η προστασία των ωκεανών, η διακίνηση και εκμετάλλευση παιδιών και πρόσφατα το μποϊκοτάζ των εταιριών σοκολάτας στην Ακτή Ελεφαντοστού μέχρι την παραίτηση του Λόρεντ Γμπάγκμπο.

Η επιτυχία της ιστοσελίδας βασίζεται στην απλή μέθοδο λειτουργίας της. Καθένας μπορεί να γίνει μέλος και να υποστηρίξει το σκοπό που επιθυμεί με ένα κλικ. Ο αριθμός των μελών αλλά και των υπογραφών αυξάνεται ταχύτατα. Μέσα σε μερικές ημέρες για παράδειγμα μαζεύτηκαν 900.000 υπογραφές για την απαγόρευση ενός εντομοκτόνου που σκοτώνει τις μέλισσες σε ΗΠΑ και ΕΕ θέτοντας σε κίνδυνο το οικοσύστημα.

Πολλοί σχολιάζουν αρνητικά αυτό το είδος ακτιβισμού γνωστού και ως «κλικτιβισμός». Κάποιοι ακτιβιστές θεωρούν τη μέθοδο αυτή πολύ ρηχή και ανούσια σε σύγκριση με τις αλυσίδες διαδηλωτών στις πορείες διαμαρτυρίας.

Ads

Ωστόσο, δεν χρειάζεται κανείς να επιλέξει μεταξύ των δύο μορφών διαμαρτυρίας. Οι εκστρατείες που φτάνουν στο Avaaz ξεκινούν από αφοσιωμένους ακτιβιστές ή οργανώσεις που υποστηρίζουν την εκάστοτε εκστρατεία με πολλούς τρόπους. Το Avaaz απλώς βοηθά στην παγκόσμια ανάδειξη και υποστήριξη της εκστρατείας από 6,5 εκατ. άτομα που σε άλλη περίπτωση δεν θα γνώριζαν γι’ αυτή, όπως στην περίπτωση του εντομοκτόνου.

Ένα παράδειγμα επιτυχημένης εκστρατείας του Avaaz ήταν η στήριξη της Ecpat, μιας βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης κατά της διακίνησης και εκμετάλλευσης παιδιών. Το Avaaz επικεντρώθηκε στην άρνηση της αλυσίδας ξενοδοχείων Χίλτον να υπογράψει ένα στοιχειώδη κώδικα δεοντολογίας για την εκπαίδευση του προσωπικού της, ώστε να αποφύγει την εκμετάλλευση παιδιών. Ανακοίνωσε ότι θα τοποθετούσε αφίσες στην πόλη του γενικού διευθυντή της αλυσίδας προσδίδοντάς του προσωπική ευθύνη. Μία εβδομάδα και 310.000 υπογραφές αργότερα, ο όμιλος Χίλτον υποσχέθηκε να υπογράψει.

Τεράστια ήταν και η επιτυχία της εκστρατείας στη Βραζιλία υπέρ της ψήφισης μέτρου που θα απαγόρευε την επανεκλογή βουλευτών καταδικασμένων για υποθέσεις διαφθοράς. Οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι η νομοθεσία θα καταψηφιζόταν εξαιτίας του υψηλού ποσοστού διαφθοράς στη Βουλή, ωστόσο μετά τη συγκέντρωση 2 εκατ. διαδικτυακών υπογραφών το μέτρο πέρασε.

Τέτοιες επιτυχημένες εκστρατείες μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς να απαιτούν χρήματα ή χρόνο. Το μόνο που χρειάζεται είναι συμμετοχή. Ενώ η φιλανθρωπία μπορεί να περιέλθει σε τέλμα, η αλληλεγγύη είναι ανεξάντλητη.