«Ένα μικρό κλικ για τους αστροναύτες, ένα τεράστιο βήμα για το Ίντερνετ». Δεν πρόκειται για αστείο. Οι αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχουν επιτέλους μια ζωντανή σύνδεση στο ίντερνετ και την Παρασκευή έκαναν το πρώτο τους άμεσο post στο Twitter για να το αποδείξουν!!

Ads

Ο αστροναύτης της NASA, Timothy Creamer, τοποθέτησε στη σελίδα του στο Twitter, το πρώτο ζωντανό μήνυμα από… το διάστημα! Βέβαια, οι αστροναύτες έχουν ξαναχρησιμοποιήσει και στο παρελθόν το Twitter, ωστόσο τα μηνύματά τους ποτέ ως τώρα δεν είχαν τοποθετηθεί από τους ιδίους, αλλά στέλνονταν από το διάστημα και τοποθετούνταν στο ίντερνετ από συνεργάτες που δούλευαν στη γη.

Η ζωντανή σύνδεση στο ίντερνετ δεν ήταν ως τώρα δυνατή για τους αστροναύτες, λόγω τεχνικών ζητημάτων και προϋποθέσεων ασφαλείας. Ωστόσο, σήμερα οι πέντε αστροναύτες της NASA που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, μπορούν να σερφάρουν ελεύθερα στο ίντερνετ, όπως κάθε άλλος άνθρωπος, και να μειώσουν τη μοναξιά που συνεπάγεται το δύσκολο ταξίδι σε απόσταση 354 χμ πάνω από τη γη.

Ο Creamer βρίσκεται στο διαστημικό σταθμό ήδη από το Δεκέμβριο και έχει ξεκινήσει εντατική δουλειά σε συνεργασία με μηχανικούς στη γη, για να δημιουργήσουν ένα νέο λογισμικό που θα τους επιτρέψει να τελειοποιήσουν τις τεχνολογικές προϋποθέσεις, ώστε η πρόσβαση στο ίντερνετ να γίνει καθημερινή πραγματικότητα για το διαστημικό σταθμό.

Ads

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της NASA, η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: για να σερφάρουν στο ίντερνετ, οι αστροναύτες χρησιμοποιούν ένα laptop που βρίσκεται στο διαστημικό σταθμό, το οποίο συνδέεται με ένα σταθερό υπολογιστή που βρίσκεται στη γη. Αυτός ο υπολογιστής στη συνέχεια συνδέεται με το Ίντερνετ, επιτρέποντας στους αστροναύτες να έχουν απεριόριστη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Παράλληλα, πέρα από την πρόσβαση στο διαδίκτυο, οι αστροναύτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα ειδικό τηλέφωνο μέσω διαδικτύου για να καλούν τις οικογένειες και τους φίλους τους στη γη. Υφίστανται, βέβαια, ειδικοί περιορισμοί οι οποίοι αποσκοπούν κατά πρώτο λόγο στην ασφάλεια του συστήματος και στην προστασία από πιθανούς «ηλεκτρονικούς» εισβολείς ή hackers. Ωστόσο, η ίδια η δυνατότητα πρόσβασης στον τεράστιο κόσμο του διαδικτύου αποτελεί μια νέα απελευθερωτική πραγματικότητα για τους αστροναύτες, οι οποίοι – παρά τους περιορισμούς – έχουν πλέον τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τον πλανήτη γη, τη στιγμή που βρίσκονται… εκατοντάδες χιλιόμετρα «πάνω» από αυτόν!

Πηγή: www.space.com