Απέρριψε ως αβάσιμη την κατηγορία της Ένωσης Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) περί μη νόμιμης συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ο πρόεδρός του κ. Λασκαρίδης. Η κατηγορία της ΕΙΤΗΣΕΕ διατυπώθηκε έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, με την οποία έκρινε τη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής για την περίοδο 2007-2008 παράνομη, με την αιτιολογία ότι η θητεία των μελών του ΕΣΡ είχε παραταθεί για διάστημα μεγαλύτερο των 8 μηνών.

Ads

«Η παρούσα σύνθεση του Συμβουλίου είναι νόμιμη» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΡ. «Από τα έξι μέλη του Συμβουλίου τα τέσσερα είναι τα παλιά και τα δύο νέα, η αντιπρόεδρος κα Λίνα Αλεξίου και ο κος Στεφανάκης. Για την νομιμότητα αυτών των προσώπων δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σχετικά με το πρόβλημα που υπάρχει με την θητεία του μέλους κου Τσουράκη, κατά το άρθρο 3 παρ. 2 του Νόμου 3051/2002, η θητεία των μελών ανεξαρτήτων αρχών παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι τον διορισμό των νέων» διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΕΣΡ.

Υπογράμμισε παράλληλα πως «το άρθρο 13 παρ.1 του Νόμου 2690/1999 ορίζει ότι η συγκρότηση είναι νόμιμη αν έχει εγκαίρως ζητηθεί εγγράφως η εκλογή ή η υπόδειξή τους και τα επόμενα μέλη επαρκούν ώστε να υπάρχει απαρτία» και πρόσθεσε «το ζήτημα δεν αφορά εμάς, αλλά βάση Συντάγματος τη Βουλή των Ελλήνων».

Απαντώντας στη συνέχεια στην χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) που επέκρινε την Ανεξάρτητη Αρχή χαρακτηρίζοντας μη νόμιμη την απόφασή του ΕΣΡ να δώσει άδεια σε ένα ακόμη ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό περιφερειακής εμβέλειας, να εκπέμψει ψηφιακά από το κέντρο εκπομπής της Αίγινας, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κ. Λασκαρίδης δήλωσε πως το ΕΣΡ αναγνώρισε τη ψηφιακή μετάδοση του προγράμματος του Καναλιού 10 και συγχρόνως όρισε ότι μπορεί να εκπέμπει από τον δίαυλο 22. Η απόφαση αυτή βασίζεται στο άρθρο 14 παρ. 2 και 3 του Νόμου 3592/ 2007 που καθορίζει και την συχνότητα στην οποία θα εκπέμψει ψηφιακά το πρόγραμμα. «Η ΕΡΤ Α.Ε. υποχρεούται μέσω των ψηφιακών συχνοτήτων να εκπέμψει ψηφιακά το πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων καθώς και άλλα αναλογικά προγράμματα ενός ή περισσοτέρων νομίμως τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας εφόσον κριθεί αναγκαίο από το ΕΣΡ. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης από την στιγμή που έκρινε ότι το πρόγραμμα του Καναλιού 10 μπορεί να μεταδοθεί ψηφιακά, ήταν υποχρεωμένο να ψάξει να βρει συχνότητα» ανέφερε ο κ. Λασκαρίδης.

Ads