Σε απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής αναγκάζονται να εργάζονται οι υπάλληλοι του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ). Χαρακτηριστικό είναι το ότι εδώ και περίπου 10 μέρες όλα τα προγράμματα ραδιοφώνου και τηλεόρασης εκπέμπονται από πρόχειρα στούντιο ή από μονάδες εξωτερικών μεταδόσεων, καθώς όλοι οι χώροι εργασίας δημοσιογράφων, παραγωγών και άλλων τεχνικών διαβαθμίστηκαν από το υπουργείο Εργασίας με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται να βρίσκονται σε αυτούς.

Ads

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης», πριν από ένα χρόνο το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας είχε ενημερώσει, γραπτώς, τη διεύθυνση του Ιδρύματος σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία των υπαλλήλων και των επισκεπτών, αλλά και την αναποτελεσματικότητα κάθε προσπάθειας βελτίωσης της κατάστασης. Η εισήγηση, που είχε διατυπώσει μάλιστα το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας σε επιστολή του στις 27/7/2009, ήταν η μελέτη δυνατότητας ανέγερσης νέων εγκαταστάσεων.

Στο έγγραφο του τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, αφού γίνεται εκτενής και λεπτομερής αναφορά στα προβλήματα υγιεινής των εγκαταστάσεων του ΡΙΚ, διατυπώνεται η εξής εισήγηση: «Είναι φανερό ότι πολλά από τα πιο πάνω προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις είναι πολύ πεπαλαιωμένες και σ΄ αυτές έχουν γίνει πάρα πολλές αλλαγές. Για το λόγο αυτό, εισηγούμαστε, λαμβανομένων υπόψη και άλλων παραγόντων, όπως η παραγωγικότητα, η ποιότητα εργασίας κλπ, να μελετηθεί η δυνατότητα ανέγερσης νέων εγκαταστάσεων, παρά να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την άρση των πιο πάνω παραβάσεων της νομοθεσίας και τα οποία, φυσικά, δεν θα δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες για την αποφυγή προβλημάτων στο μέλλον και, κατά συνέπεια, παραπόνων από το προσωπικό».

Οι εργαζόμενοι στο ΡΙΚ, σύμφωνα με τους Επιθεωρητές, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο έκθεσης σε βιολογικούς παράγοντες, από τα αδέσποτα ζώα, τα περιττώματα τους ή ακόμα και τα κουφάρια ζώων στους χώρους εργασίας, ενώ το βακτήριο της λεγεωνέλλας, παραμονεύει σχεδόν παντού στις εγκαταστάσεις του ΡΙΚ. Επίσης, επιβαρυντικό για την υγεία των εργαζομένων στο ίδρυμα είναι και το γεγονός ότι η στέγη του είναι κατασκευασμένη από φύλλα αμιάντου, την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει καλός εξαερισμός στους ραδιοθαλάμους.

Ads

Το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, μεταξύ άλλων, στην έκθεσή του σημειώνει ότι, παρά τις βελτιώσεις που υπήρξαν, ο αέρας στα στούντιο του ραδιοφώνου δεν είναι κατάλληλος, όπως επίσης και ο φωτισμός δεν είναι επαρκής σε αρκετούς χώρους των εγκαταστάσεων του ΡΙΚ. Διαπιστώνονται, επίσης, ελλείψεις στον τομέα της ψύξης, θέρμανσης, αλλά και στην προστασία από τα ηλεκτρικά κυκλώματα, ώστε να απομακρύνεται ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και να αποφεύγεται η πρόκληση βραχυκυκλωμάτων ή φωτιάς. Επίσης, να σημειωθεί ότι διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε επαρκής και κατάλληλος εξοπλισμός πυρόσβεσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση ότι δεν υπήρξε αξιολόγηση εκ μέρους της διεύθυνσης του ΡΙΚ για τους επιβλαβείς χημικούς παράγοντες (π.χ. προϊόντα απολύμανσης, φάρμακα για ψεκασμούς και καταπολέμηση τρωκτικών).

Με την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο , ο πρόεδρος του δ.σ. του ΡΙΚ ανήγγειλε τη μελέτη για ανέγερση νέων κτηρίων.