Ads

Με την απόφαση 1994/2010, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών επιβάλλει στο tvxs να διαγράψει ορισμένα σχόλια χρηστών, τα οποία έχουν ήδη διαγραφεί από το Νοέμβριο του 2009. Ενώ οι αντίδικοι ζητούσαν την απόσυρση και των τριών άρθρων του tvxs, το Δικαστήριο έκρινε ότι τα κείμενα αυτά είναι σύμφωνα με την δεοντολογία αφού παρουσίαζαν και τις απόψεις των αντιδίκων. Επίσης το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των αντιδίκων να “απαγορευθεί” στο μέλλον η ανάρτηση οποιουδήποτε κειμένου τους αφορά.

Όμως το Δικαστήριο έκανε ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω: δέχθηκε την αναλογική εφαρμογή του Νόμου περί Τύπου όσον αφορά το διαδραστικό μέρος του tvxs.gr, δηλαδή τον χώρο των σχολίων. Το Δικαστήριο, αγνοώντας την πρόσφατη απόφαση 4980/2009 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά που αναφέρει ότι λόγω της φύσης του μέσου δεν μπορεί να εφαρμόζεται ο νόμος περί τύπου, κατέληξε ότι το tvxs.gr έχει υποχρέωση προληπτικού ελέγχου των σχολίων που αναρτώνται!

Η απόφαση αυτή είναι άνευ αντικειμένου, καθώς επιβάλλει στο tvxs να προβεί σε πράξεις που έχουν ήδη γίνει προ μηνών, εκμηδενίζοντας από τότε κάθε έννοια κινδύνου για τα δικαιώματα των αντιδίκων. Επιπλέον, η απόφαση δεν έχει λάβει υπόψη την επαναξιολόγηση της πολιτικής σχολίων από το ίδιο το tvxs.gr. Παρά τις αρκετές σελίδες της, η απόφαση περιέχει επίσης πολλά σφάλματα (συγχέοντας τα ονόματα των μαρτύρων των αντιδίκων) και αναφέροντας την Ε. Αλαβάνου ως «συντάκτη», ενώ ήταν υπεύθυνη διαχείρισης με τεχνικές αρμοδιότητες.

Ads

Για αυτούς τους λόγους, το tvxs.gr θα δώσει συνέχεια στην υπόθεση, υποβάλλοντας στο Δικαστήριο αίτηση ανάκλησης του ασφαλιστικού μέτρου, προκειμένου να διευκρινιστεί ότι η φύση του μέσου, ως προς τα σχόλια αναγνωστών, δεν επιτρέπει την υπαγωγή του σε καθεστώς προληπτικού ελέγχου με τη λογική του Νόμου περί Τύπου.

Του elawyer

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απόφασης: