Γράφει ο ΤΗΛΕΒΟΑΣ

Ads

Θολό το εκδοτικό τοπίο και αγωνία των εργαζομένων στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» της Θεσσαλονίκης, έπειτα από την απόφαση της Διοίκησης της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος να προχωρήσει στην αναστολή της έκδοσης του Δευτεριάτικου φύλλου.

Στην ανακοίνωσή της, η Διοίκηση αποδίδει την απόφασή της στην οικονομική κρίση και την ανάγκη περιστολής των οικονομικών ζημιών, την οποία φέρεται αποφασισμένη να πετύχει ακόμη και με απολύσεις εργαζομένων, ενώ ήδη έκανε γνωστή την πρόθεσή της να απολύσει έξι δημοσιογράφους.

Στόχος της Διοίκησης για το 2010 είναι η μείωση κατά 50% των ζημιών, ύψους 850.000 ευρώ, της περσινής χρονιάς.

Ads

Η Ανακοίνωση της ΕΒΕ

«Η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος Α.Ε. γνωστοποιεί ότι από τον Μάρτιο 2010 αναστέλλει την έκδοση του δευτεριάτικου φύλλου του “Αγγελιοφόρου”. Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε από τα μέχρι τώρα δεδομένα της οικονομικής κρίσης, σε μια προσπάθεια περιστολής των ζημιών και υγιούς συνέχισης των δραστηριοτήτων της, εκδοτικών και εκτυπωτικών. Με γνώμονα τη διατήρηση σε χαλεπούς καιρούς, της εργασίας 360 εργαζομένων της και την περαιτέρω ισχυροποίηση της πρώτης σε κυκλοφορία βορειοελλαδικής εφημερίδας, του “Αγγελιοφόρου”».

Αντιφατική η αναφορά στη διατήρηση της εργασίας των 360 εργαζομένων, καθώς οι απολύσεις βρίσκονται προ των πυλών…

Το θέμα απασχόλησε την χθεσινή, έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, αντιπροσωπεία του οποίου, αργά το βράδυ, συναντήθηκε με τον εκδότη και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΒΕ, Αλέξανδρο Μπακατσέλο και τον Γενικό Διευθυντή, Αναστάσιο Κυριακίδη. Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν στους ρόλους του καλού (Μπακατσέλος) και του κακού (Κυριακίδης). Ο πρώτος ζήτησε από το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ να του δώσουν μια μέρα χρόνο προκειμένου να απαντήσει αν θα ανακαλέσει την απόφασή του για απολύσεις δημοσιογράφων. Ο δεύτερος εμφανίστηκε απόλυτος και κατηγορηματικός και μάλιστα προειδοποίησε τον εκδότη, ότι στην περίπτωση που ο κ. Μπακατστέλος δεν προχωρήσει στις απολύσεις, τότε θα παραιτηθεί.

Πίσω από την διάσταση απόψεων εκδότη και γενικού διευθυντή, κάποιοι βλέπουν διάσταση απόψεων του Αλέξανδρου Μπακατσέλου και των έτερων μετόχων του Αγγελιοφόρου και του Αγγελιοφόρου της Κυριακής, δηλαδή του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (που συμμετέχει με ποσοστό 33,3%) και της “Πήγασος Εκδοτική” (που επίσης συμμετέχει με ποσοστό 33,3). Δεν είναι τυχαίο, λένε, ότι ο γενικός διευθυντής, είναι επιλογή εξ Αθηνών…

Η ΕΣΗΕΜ-Θ από την πλευρά της σύσσωμη αντιτίθεται σε κάθε σχέδιο απολύσεων, προειδοποιεί ότι θα υιοθετήσει σκληρή γραμμή σε περίπτωση που συνάδελφοι χάσουν τη δουλειά τους, ενώ έχει συγκαλέσει για σήμερα στις 2 το μεσημέρι, εργασιακή συνέλευση των δημοσιογράφων του Αγγελιοφόρου.