Αλλαγές δρομολογούνται άμεσα στο χώρο του Τύπου καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζει νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αφορούν όλο το φάσμα του κλάδου, και τον ηλεκτρονικό τύπου. Έρχονται… επιπλέον, αλλαγές στη λειτουργία της ΕΡΤ, με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Τηλέμαχο Χυτήρη να κάνει το πρώτο βήμα, ενημερώνοντας, σήμερα, τη διαρκή επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής για την «πορεία και της προοπτικές» της κρατικής τηλεόρασης. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου, έρχονται κι αυτοί αντιμέτωποι με πτωχεύσεις, χρεοκοπίες, περικοπές σε μισθούς αλλά και της προωθούμενης εκ περιτροπής εργασίας.

Ads


Τέλη Φεβρουαρίου το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την ΕΡΤ

Αναφορικά με την ΕΡΤ το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για τη λειτουργία της αναμένεται να παραδοθεί στον Τηλέμαχο Χυτήρη περίπου στα τέλη Φεβρουαρίου. Εν τω μεταξύ, η σχετική διαβούλευση για το νέο οργανόγραμμα της ΕΡΤ μεταξύ διοίκησης και ΠΟΣΠΕΡΤ ξεκίνησε την Τρίτη. Πάντως, στο εν λόγω επιχειρησιακό σχέδιο θα περιλαμβάνεται πλήρης καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ, σχέδια αξιοποίησής τους αλλά και το μοντέλο λειτουργίας του φορέα χωρίς τα έσοδα από τη διαφήμιση καθώς η ΕΡΤ, σύμφωνα με τις δηλώσεις Χυτήρη, υπολογίζεται να βγει από τη διαφημιστική αγορά μέσα στην επόμενη διετία. Στο σχέδιο δεν προβλέπεται περιορισμός των τηλεοπτικών καναλιών της κρατικής τηλεόρασης αλλά ανασυγκρότηση των δραστηριοτήτων της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη σχεδιαστεί οι προϋπολογισμοί της ΕΡΤ με σχετικές προβλέψεις μέχρι και το 2014. Προβλέπεται μάλιστα για όλες τις χρονιές πλεόνασμα από 40 έως 50 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, στα οποία έχουν προϋπολογιστεί και έξοδα για τις μεταδόσεις των μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Υπολογίζεται δε, ότι οι ζημίες ως το 2009 που ανέρχονταν σε 119 εκ. ευρώ και μειώθηκαν στα 90 εκατ. ευρώ το 2010, θα έχουν σχεδόν μηδενιστεί το 2014.

Ads

Στους άξονες των αλλαγών περιλαμβάνεται και ο εξορθολογισμός των δαπανών της διαφήμισης, των φορέων και των οργανισμών του Δημοσίου, καθώς τα δημόσιο ΜΜΕ περιλαμβάνονται πλέον στις προβληματικές ΔΕΚΟ για τις οποίες η τρόικα επιτάσσει συγκεκριμένες κινήσεις. Αναμένεται λοιπόν να τεθούν αυστηρότεροι κανόνες αναφορικά με τα μέσα που έχουν το δικαίωμα δημοσίευσης των διαφημιστικών καταχωρίσεων. Οι εν λόγω ρυθμίσεις πάντως αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως τα μέσα της περιφέρειας.

Διερευνητικές επαφές για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ…

Σε επίπεδο διερευνητικών επαφών βρίσκονται οι προωθούμενες αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία που θα αφορούν ρυθμίσεις σχετικά με τον χαρακτήρα των ΜΜΕ (ενημερωτικό ή μη) καθώς ο διάλογος αυτός αφορά αρκετά υπουργεία, δημοσιογραφικές ενώσεις και ιδιοκτήτες. Αρχικά το νέο πλαίσιο διαβούλευσης αναμενόταν να τεθεί στο τέλος Ιανουαρίου, πράγμα που δεν κατέστη δυνατός ο συντονισμός όλων των υπηρεσιών.

Η εκ περιτροπής απασχόληση χτυπά τα ΜΜΕ

Περίπου πριν από δέκα μέρες το πρόβλημα της εκ περιτροπής εργασίας χτύπησε την πόρτα του ευρύτερου χώρου του τύπου, καθώς άρχισε να εφαρμόζεται στο τμήμα φωτοσύνθεσης της εφημερίδας «Καθημερινή». Φυσικά η ρύθμιση της εκ περιτροπής εργασίας αιτιολογήθηκε, στο σχετικό εξώδικο που έλαβαν οι εργαζόμενοι, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης. Ο εκπρόσωπος συντακτών και ο εκπρόσωπος συντακτών της εφημερίδας απέστειλαν ήδη σε ΕΣΗΕΑ και ΕΤΗΠΤΑ αντίστοιχα σχετική επιστολή.

«Πρόκειται για αποτέλεσμα της ρύθμισης της εκ περιτροπής εργασίας, η οποία επιβλήθηκε από την 1η Ιανουαρίου του 2011 στους συναδέλφους της φωτοσύνθεσης (10 άτομα). Η ειδοποίηση μάλιστα στάλθηκε με εξώδικο στο σπίτι τους. Η εκ περιτροπής εργασία θα ισχύσει για εννιά μήνες εντός του 2011, διαφορετικές για τον κάθε συνάδελφο. Οι μέσες μηνιαίες αποδοχές τους σε ετήσια βάση αναμένονται να κινηθούν περίπου στο ένα τρίτο των μέχρι σήμερα μισθών τους, δηλαδή γύρω στα 500 – 600 ευρώ καθαρά. Μιλάμε δηλαδή για ακυρωμένους εργαζόμενους, για απολυμένους υπό αναστολή (και χωρίς αποζημίωση), με δήθεν μισθούς, που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε καν την επιβίωση, ειδικά όταν μιλούμε για οικογενειάρχες 45-50 ετών, με πλείστες υποχρεώσεις. Πρόκειται για μια τρομερή κατάσταση, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εργαζόμενους» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η οποία κοινοποιήθηκε και στη διεύθυνση.

Σύμφωνα με τις typologies, στην ίδια κατεύθυνση οδεύει και η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος, που εκδίδει την εφημερία Αγγελιοφόρος. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα η εταιρεία εγκαταλείπει το σχέδιο για τη σύναψη επιχειρησιακής σύμβασης με μειώσει αποδοχών 10%-20% περνώντας στο σχέδιο της εκ περιτροπής απασχόλησης, σύμφωνα με το οποίο η εργασία όλων θα παρέχεται επί 4 ημέρες την εβδομάδα. Κάτι τέτοιο υπολογίζεται ότι θα ισοδυναμεί με μειώσεις αποδοχών σε ποσοστό 20% και επιπλέον επιβάρυνση κατά την εργασία.