Σας έχεις πιάσει μια μικρή μελαγχολία ή μια ελαφριά κατάθλιψη; Η κακοκεφιά δεν οφείλεται στην χθεσινή πανσέληνο που συνοδεύτηκε από έκλειψη σελήνης, αλλά μάλλον σας έχει πιάσει η… Blue Monday.

Ads

Η Blue Monday έχει καθιερωθεί από τους Βρετανούς να είναι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου και θεωρείται η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου, όπου άνθρωποι κατακλύζονται από μελαγχολικά συναισθήματα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μέρα.

Η κακοκεφιά της ημέρας φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, καθώς το 50% που συμμετείχαν σε έρευνα χαρακτήρισαν την Blue Monday «άσχημη μέρα».

Όλα ξεκίνησαν το 2000, όταν μία διαφημιστική εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία ετοίμαζε καμπάνια για το ταξιδιωτικό γραφείο Sky Travel. με σκοπό να ορίσουν μία ημερομηνία, ως την πιο μελαγχολική του χρόνου και η απάντηση θα ήταν «κλείστε σήμερα τις διακοπές σας και διώξτε τη στενοχώρια».

Ads

Παρόλο που ξεκίνησε ως ένα κόλπο μάρκετινγκ για την προώθηση των χειμερινών πακέτων διακοπών, ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ επιχείρησε να δώσει κι ένα επιστημονικό υπόβαθρο στη θεωρία αυτή.

Το 2005 ανακοίνωσε έναν μαθηματικό τύπο, ο οποίος αποδεικνύει ότι πρόκειται όντως για την πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου. Για να το κάνει συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου στη Βρετανία, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και πρέπει να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν.

Ειδικότερα, ο μαθηματικός τύπος του Αρνάλ περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T), o χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και η ανάγκη για δράση (Na).