Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε από τους γερουσιαστές να μην ψηφίσουν ακόμη νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, καθώς ξαναρχίζουν την Τετάρτη οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, το προσωπικό τηλέφωνο του Ιρανού Προέδρου, Χασάν Ροχανί, χτύπησε την Τρίτη όταν τον κάλεσε ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον – απευθείας τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των ηγεσιών των δυο κρατών δεν είχε πραγματοποιηθεί για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Ads

Την Τρίτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε και συνομίλησε επί δύο ώρες με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές που μετέχουν στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας, Πληροφοριών και Τραπεζών. «Μας ζήτησε χρόνο», είπε ο Ρεπουμπλικανός Μπομπ Κόρκερ μετά τη λήξη της συνάντησης, σημειώνοντας ότι πολλοί συνάδελφοί του παραμένουν ανικανοποίητοι και εκφράζουν αμφιβολίες για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων. 

Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένο να ξαναρχίσουν στη Γενεύη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της ομάδας «5+1» – ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία.

Στο πλαίσιο αυτό και για πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον μια δεκαετία Βρετανός πρωθυπουργός είχε απευθείας τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ιράν. Ο Ντέιβιντ Κάμερον τηλεφώνησε την Τρίτη στον Χασάν Ροχανί, όπως ανακοίνωσε η βρετανική πρωθυπουργία. 

Ads

Οι δύο ηγέτες μίλησαν, όπως ανακοινώθηκε, για την βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Βρετανία και το Ιράν με τον διορισμό μη εγκατεστημένων επιτετραμμένων τους την περασμένη εβδομάδα. Επίσης μίλησαν για την «σημαντική πρόοδο» που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και για την ανάγκη να υπάρξει μια «πολιτική λύση» στην Συρία.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης έξω από την πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό, και με αφορμή την ανάληψη της ευθύνης από την Αλ-Κάιντα, υποστήριξε ότι είναι αναγκαία μια από κοινού στάση κατά της τρομοκρατίας.