Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στην ιρανική πρεσβεία στη Βηρυτό, σκορπώντας το θάνατο και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές. Νεκρός ο πολιτιστικός ακόλουθος και άλλα 22 άτομα, δεκάδες οι τραυματίες. Συγκλίνουσες, αν και ακόμη ανεπιβεβαίωτες, αναφορές μιλούν για επίθεση πρώτα με παγιδευμένο όχημα και μετά με βομβιστή αυτοκτονίας λίγα μέτρα από την πύλη της πρεσβείας.

Ads

Οι επίσημες αναφορές μιλούν για τουλάχιστον 23 νεκρούς και 146 τραυματίες. To θάνατο του ιρανού πολιτιστικού ακόλουθου, Ιμπραΐμ Ανσάρι, επιβεβαιώσε ο ιρανός πρέσβης Γκαζανφάρ Ροκναμπαντί.

Η διπλή έκρηξη προκάλεσε ζημιές όχι μόνο στην έδρα της ιρανικής διπλωματικής αποστολής αλλά και σε έξι κοντινά κτίρια. 

Κατά τις περισσότερες αναφορές, η πρώτη έκρηξη έγινε με παγιδευμένο όχημα και η δεύτερη από βομβιστή αυτοκτονίας που έφτασε με μοτοσυκλέτα δίπλα στην είσοδο της ιρανικής πρεσβείας. Αρχικά, ορισμένες αναφορές μιλούσαν για ρουκέτες.

 

Στο σημείο έχουν σπεύσει αρκετά ασθενοφόρα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ads

Λιβανέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν, σύμφωνα με το Reuters, ότι κάμερα ασφαλείας που κατέγραψε την επίθεση δείχνει ένα όχημα να εκρήγνυται και, ξεχωριστά, έναν βομβιστή αυτοκτονίας.

Το ποιος μπορεί να ευθύνεται για την επίθεση είναι θολό. Η περιοχή στην οποία σημειώθηκε η διπλή έκρηξη θεωρείται τμήμα της Βηρυτού που ελέγχει η Χεζμπολάχ, η οποία έχει στενές σχέσεις τόσο με το Ιράν ενώ υποστηρίζει ενεργά τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο της Συρίας – διαμάχη που σποραδικά αναζωπυρώνει τις εντάσεις στο Λίβανο.