Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας θα υποχωρούν συνεχώς εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παράσχουν την απαραίτητη βοήθεια, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στην Washington Post.

Ads

Διαβάστε επίσης: Αρχηγός του ουκρανικού στρατού / «Εκ των ενόντων» η στελέχωση στο μέτωπο – Γιατί χάθηκε η Αβντέγιεφκα

«Εάν δεν υπάρχει υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε αεράμυνα, δεν θα έχουμε πυραύλους Patriot, δεν θα έχουμε ηλεκτρονικό εξοπλισμό εμπλοκής, ούτε βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών. Αυτό σημαίνει ότι θα υποχωρήσουμε, βήμα προς βήμα, μικρά βήματα», είπε ο Ζελένσκι.

Επιπλέον, η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη συστημάτων αεράμυνας, σημείωσε.

Ads

«Χωρίς την υποστήριξη του Κογκρέσου, θα έχουμε μεγάλη έλλειψη πυραύλων. Αυτό είναι πρόβλημα. Δημιουργούμε τα δικά μας συστήματα αεράμυνας, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό», είπε ο Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν να βρουν τρόπο να μην υποχωρήσουν στη ζώνη μάχης. Εάν η κατάσταση στο μέτωπο παραμείνει σταθερή, τότε στο πίσω μέρος η Ουκρανία θα είναι σε θέση να οπλίσει και να εκπαιδεύσει νέες ταξιαρχίες για να ξεκινήσουν μια νέα προσπάθεια αντεπίθεσης φέτος, λέει ο πρόεδρος της χώρας.

Νωρίτερα την Παρασκευή, το κανάλι Fox News, επικαλούμενο επιστολή της επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Shalanda Young, προς τον γερουσιαστή J.D. Vance, ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δαπάνησε τουλάχιστον 113 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό περιελάμβανε και χρηματοδότηση, «η οποία δεν πήγε απευθείας στην Ουκρανία, αλλά χρησιμοποιείται για την υποστήριξή της».

Ωστόσο, όπως είπε ο διευθυντής της CIA Ρόμπερτ Μπερνς στα μέσα Μαρτίου, χωρίς πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια από την Ουάσιγκτον, οι αρχές του Κιέβου θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους όρους της Ρωσίας εντός ενός έτους.

Τόνισε ότι η έλλειψη αμερικανικής υποστήριξης θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποχώρηση και απώλεια εδάφους για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.