Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα τον «άμεσο τερματισμό» του ρωσο-γερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, μετά την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ  στην ανατολική Ουκρανία.

Ads

«Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του. «Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον πλήρη τερματισμό του Nord Stream 2», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Nord Stream – 2 είναι το «φυτίλι» στο Ντονμπάς

Παράλληλα ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι το Κίεβο ίσως διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Μόσχα, εξηγώντας ότι εξετάζει τη σχετική πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Ads

Αναζήτηση διπλωματικής λύσης

Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία, όμως δήλωσε ότι σε περίπτωση που αυτό συμβεί, είναι έτοιμος να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα. Ζήτησε επίσης από τη ρωσική πλευρά την επίλυση της κατάστασης μέσω διαλόγου.

«Κατανοούμε όλους τους κινδύνους, καλούμε τη Ρωσία -και όχι για πρώτη φορά- να επιλύσει αυτό το ζήτημα μέσω διαλόγου, να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε σε όλες τις μορφές. Η Ρωσία το γνωρίζει καλά αυτό» τόνισε.

Ειδικότερα, περιέγραψε ως «απίθανο» το σενάριο να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ της χώρας του και της Ρωσίας. Ωστόσο, «εάν αρχίσει η στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας και μια κλιμάκωση της σύγκρουσης», η κυβέρνησή του θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο, όπως αποκάλυψε. «Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος κατά της Ουκρανίας και δεν θα υπάρξει ευρεία κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανακοίνωσε ο Ζελένσκι.

Η σημασία του Nord Stream 2

O ρωσο-γερμανικός αγωγός Nord Stream 2, αποτελεί ουσιαστικά έναν από τους βασικούς παράγοντες της κλιμάκωσης της κρίσης. Πρόκειται για τον αγωγό που παρακάμπτει την Ουκρανία, φτάνοντας στην Γερμανία από τον βυθό της Βαλτικής θάλασσας. Η παράκαμψη αυτή, αποτελεί τεράστιο πλήγμα στην Ουκρανική οικονομία, διότι η Ρωσία πληρώνει μεγάλα τέλη για να στέλνει το φυσικό αέριο της στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας. Επιπλέον, αφήνει σχεδόν εκτός γεωπολιτικής συμμαχίας τους συμμάχους του Κίεβου.

Αιχμές προς τη Δύση

Τα ουκρανικά σύνορα «δεν θα αλλάξουν», δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο οποίος, όμως, άφησε σαφείς αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η Δύση τις εξελίξεις.

Ο Σεργκέι Κίσλιτσια τόνισε στην παρέμβασή του ότι τα σύνορα της χώρας του «παραμένουν αμετάβλητα, ανεξαρτήτως των ανακοινώσεων και των ενεργειών» της Ρωσίας.

Το Κίεβο απαιτεί η Μόσχα «να ακυρώσει την απόφαση της αναγνώρισης» των δύο αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητων κρατών, να «επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και να προχωρήσει «σε άμεση και επαληθεύσιμη απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής» πάραυτα, πρόσθεσε ο Ουκρανός διπλωμάτης.

Ο Κίσλιτσια, πάντως, άσκησε και κριτική στη Δύση και τον ΟΗΕ, λέγοντας πως «είμαστε στα δικά μας εδάφη, δεν φοβόμαστε κανέναν και τίποτα, δεν χρωστάμε σε κανέναν και δεν θα υποχωρήσουμε. Τα Ηνωμένα Έθνη ασθενούν, αυτό είναι γεγονός. Ο ΟΗΕ έχει χτυπηθεί από τον ιό που εξαπλώνεται από το Κρεμλίνο. Θα υποκύψει;».