Από ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληροφορήθηκε ο ελληνικός λαός τις συμφωνίες που έχει συνάψει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Οδησσό.

Ads

Τι έχουν συμφωνήσει οι δύο ηγέτες; Ποιες είναι οι επικείμενες συμφωνίες ασφάλειας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ουκρανία; Με ανάρτησή του στο Χ, ο ουκρανός πρόεδρος πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς αναγκάστηκε να απαντήσει τόσο με ανάρτησή του στο X και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και με διαρροές που αποδίδονται σε κυβερνητικές πηγές.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Οδησσό συνήφθησαν συγκεκριμένες συμφωνίες, καθώς επίσης και ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο και οι εργασίες για «μια διμερή συμφωνία ασφάλειας με βάση τη Διακήρυξη του Βίλνιους της G7».

Τι αποκάλυψε ο Ζελένσκι

Συγκεκριμένα το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου αναφέρει: «Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εφαρμογή των συμφωνιών μας που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνάς μας. Στις 6 Μαρτίου στην Οδησσό, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης είδε από πρώτο χέρι τη σημασία της αξιόπιστης εναέριας προστασίας μας. Επίσης, τον ενημέρωσα για το ρωσικό χτύπημα στο Κίεβο σήμερα το πρωί. Συμφωνήσαμε ακόμη να επιταχύνουμε τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας με βάση τη Διακήρυξη του Βίλνιους της G7».

Ads

Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια γενική εξήγηση, στο X, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μίλησα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από τις σημερινές συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ουκρανία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Η επίσκεψή μου στην Οδησσό ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τη βοήθειά μας. Χαίρομαι που βλέπω την Ουκρανία να σημειώνει σταθερή πρόοδο προς την ένταξή της στην ΕΕ».

Διαψεύδουν οι κυβερνητικές πηγές

Ενδεικτικό της ανησυχίας της ελληνικής πλευράς μετά την ανάρτηση από τον Ζελένσκι είναι ότι μέσω διαρροών κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπεγράφη καμία συμφωνία.

Όπως σημείωναν, «Η ομάδα των G7 τον περασμένο Ιούλιο υιοθέτησε μια κοινή Δήλωση υποστήριξης της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, στην οποία έχουν προσχωρήσει και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της.

Σε συνέχεια αυτής της Δήλωσης η ΕΕ συζητά με το Κίεβο συμφωνία υποστήριξης ασφαλείας ΕΕ-Ουκρανίας. Η χώρα μας όπως και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ συζητάει αντίστοιχα με την Ουκρανία διμερώς.

Οι συζητήσεις αυτές έχουν ως βασικό στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ουκρανίας σε όλους τους τομείς, δηλαδή οικονομία, ανασυγκρότηση, ενέργεια, πολιτική προστασία, ανθρωπιστική βοήθεια, προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς, εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, κυβερνοασφάλεια κλπ.

Οι συζητήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο πολύπλευρης υποστήριξης της Ουκρανίας και της ενταξιακής της πορείας.

Έχουν συμφωνήσει η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Δανία.

Διαπραγματεύονται η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και οι Βαλτικές χώρες».