Στις 2 Ιουλίου του 2013, το προεδρικό αεροσκάφος της Βολιβίας που μετέφερε τον πρόεδρο Έβο Μοράλες από τη Μόσχα στη Λα Παζ, υποχρεώθηκε σε προσγείωση στη Βιέννη. Χωρίς δικαιολογίες ούτε για τα προσχήματα, η  Ισπανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ιταλία είχαν αρνηθεί να δώσουν στο αεροπλάνο του την άδεια  να εισέλθει στον εναέριο χώρο τους.

Ads

Το αεροσκάφος Estado Plurinational De Bolivia με το εθνόσημο στην ουρά και στις δύο μπροστινές πλαϊνές πόρτες, επρόκειτο να κάνει στάση για ανεφοδιασμό στα Κανάρια νησιά, που είναι ισπανικό έδαφος. Αλλά όλοι οι εναέριοι δρόμοι ήταν κλειστοί.

Ο στόχος της χωρίς προηγούμενο αυτής ενέργειας, ήταν για να διεξαχθεί έρευνα μήπως το σκάφος μετέφερε τον Έντουαρντ Σνόουντεν. Ο πρώην πράκτορας της διαβόητης Υπηρεσίας  Εθνικής Ασφαλείας (NSA) είχε μόλις αποκαλύψει ότι η υπηρεσία του παρακολουθούσε τις επικοινωνίες και τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις όλου του πλανήτη, ακόμη και της κυρίας Μέρκελ. Ο Σνόουντεν είχε καταφύγει τότε στη Μόσχα και βρισκόταν στην περιοχή transit του αεροδρομίου, αργότερα η ρωσική κυβέρνηση του χορήγησε προσωρινό πολιτικό άσυλο.

Είναι προφανές ότι την επιχείρηση καθοδηγούσε η αδίστακτη δύναμη-πλανητάρχης, άλλωστε ο Ομπάμα συναγωνίστηκε τους δεξιούς προκατόχους της θέσης, αλλά και τον επόμενο, στη δίωξη των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Τα επίσημα κρατικά αεροσκάφη έχουν την ίδια διπλωματική προστασία με τις πρεσβείες και δεν μπορεί να εισβάλλει η αστυνομία. Έτσι  τα σκήπτρα της γελοιότητας ανήκουν στον πρέσβη στη Βιέννη της Ισπανίας, η οποία φροντίζει να υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία το βεβαρημένο αποικιοκρατικό της βιογραφικό.

Ads

Αφού πρώτα ζήτησε να κάνει έρευνα στο αεροσκάφος για να συναντήσει την άρνηση του Βολιβιανού προέδρου, σαν νέος Τζέημς Μποντ, ο πρέσβης θέλησε να πιει ένα καφεδάκι με τον Μοράλες στο αεροπλάνο, για να δει αν μέσα κρυβόταν ο Σνόουντεν. Ο ίδιος ο βολιβιανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν επέτρεψε την επιθεώρηση του αεροσκάφους του στο αεροδρόμιο της Βιέννης. «Δεν είμαι εγκληματίας και δεν είναι απαραίτητο να επιθεωρήσετε το αεροπλάνο», του απάντησε ο Μοράλες. Αργότερα η Ισπανία,, ζήτησε συγνώμη από τον Μοράλες για το όλο περιστατικό και το κλείσιμο του εναερίου χώρου.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μοράλες, υπήρξε θύμα απαγωγής για 13 ώρες, μέχρι που το αεροπλάνο του μπόρεσε να απογειωθεί. «Η Ουάσιγκτον ξεπέρασε κάθε όριο», περιέγραψε την περιπέτεια του σε ένα άρθρο που αναδημοσίευσε το Tvxs: «Παραβιάζοντας κάθε αρχή καλής πίστης καθώς και τις διεθνείς συμβάσεις, μετέτρεψε ένα τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου σε αποικία».

H υπόθεση Προτάσεβιτς, του 26χρονου Λευκορώσου αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς είναι μία ακόμη περίπτωση πειρατείας και απαγωγής. Το επιβαρυντικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι στην επιχείρηση ενεπλάκησαν και οι ανυποψίαστοι επιβάτες. Το επιβαρυντικό στην απαγωγή του 2013 ήταν ότι επρόκειτο για τον πρόεδρο μιας χώρας και την παραβίαση όλων των διεθνών διπλωματικών κανόνων. Και το συμπέρασμα είναι ότι όταν δίνεις το παράδειγμα της κρατικής τρομοκρατίας, αργά ή γρήγορα κάποιοι θα το ακολουθήσουν.

Διαβάστε επίσης