Δεν είναι γνωστό τι θα γίνει με τον πράκτορα Σνόουντεν, αν θα μείνει και για πόσο στη Ρωσία εντός ή εκτός του διεθνούς Αεροδρομίου, αν θα ανταλλαγεί με ρώσο πράκτορα που βρίσκεται στις ΗΠΑ, αν θα καταφέρει να πάει σε μιά από τις χώρες που του προσφέρουν πολιτικό άσυλο.

Ads

Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι η υπόθεση Σνόουντεν αποκάλυψε ένα τεράστιο θέμα που πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Προφανώς υπάρχει εθισμός της κοινωνίας σε κρατικές ενέργειες που θα έκαναν έξαλλους όλους ή τους περισσότερους σε άλλες εποχές. Ο εθισμός αυτός διευκολύνει το έργο της καταπάτησης αρχών, δικαιωμάτων, σεβασμού και όρων συνύπαρξης.

Όλο το «στόρυ» αφορά έλεγχο σε πρόεδρο ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας με εντολή των ΗΠΑ προς τους συμμάχους τους στην Ευρώπη, εντολή που φυσικά εμφανίστηκε με τη μορφή συνεργασίας και ευγενικής επιθυμίας.

Είναι πιο ανησυχητικό ότι πέρασε απαρατήρητο και ασχολίαστο, απ΄ ότι το ίδιο το άθλιο γεγονός : Στις 2 Ιουλίου οι αυστριακές αρχές υποχρέωσαν σε προσγείωση το προεδρικό αεροσκάφος της Βολιβίας που μετέφερε τον πρόεδρο Έβο Μοράλες από τη Μόσχα στη Λα Παζ προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα για πιθανή εν κρυπτώ μεταφορά του πρώην πράκτορα του NSA Έντουαρντ Σνόουντεν. Του ανθρώπου που γελοιοποίησε την υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας και τις ΗΠΑ όταν αποκάλυψε τη μέθοδο, την έκταση και το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων που διενεργούσαν οι ΗΠΑ ανά τον κόσμο. Προφανώς οι CIAτζήδες και οι ντόπιοι (ανα χώρα) συνεργάτες τους είχαν πληροφορία ότι ο ευρισκόμενος σε ειδικό χώρο του αεροδρομίου Σερεμέτοβο της Μόσχας πρώην πράκτορας αναζητώντας πολιτικό άσυλο σε διάφορες χώρες, ίσως δραπέτευσε με το προεδρικό αεροσκάφος της Βολιβίας. Από τη Μόσχα αναχώρησε όπου βρισκόταν για συνομιλίες με τον πρόεδρο Πούτιν και ο πρόεδρος της Βολιβίας. Το προεδρικό αεροσκάφος Estado Plurinational De Bolivia με το εθνόσημο στην ουρά και στις δύο μπροστινές πλαϊνές πόρτες επρόκειτο να κάνει στάση για ανεφοδιασμό στα Κανάρια νησιά επί της ισπανικής επικράτειας.

Ads

Όμως υποχρεώθηκε να προσγειωθεί για έλεγχο στο αεροδρόμιο Σβέτσατ της Βιέννης επειδή υπήρχαν πληροφορίες ότι μεταφέρει τον Σνόουντεν : «Κατά τη διάρκεια της συναινετικής επιθεώρησης, οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι στο σκάφος δεν επιβαίνει κανείς εκτός από πολίτες της Βολιβίας» – δήλωσε αρχικά ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας Μίκαελ Σπίντελεγκερ, και λίγο αργότερα έγινε πιό συγκεκριμένος : «Πεισθήκαμε ότι δεν βρίσκεται στο σκάφος» – είπε αναφερόμενος στον ‘Εντουαρντ Σνόουντεν. Σύμφωνα με το site του Βήματος (πηγή Reuters,3 Ιουλίου) «το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες από τη Μόσχα αναγκάστηκε να κάνει ξαφνική στάση στη Βιέννη, επειδή υπήρχαν υποψίες ότι στο αεροσκάφος είχε επιβιβαστεί ο ΕντουαρντΣνόουντεν». Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων την ίδια μέρα μεταδίδει: «Η κυβέρνηση της Βολιβίας δήλωσε την Τρίτη ότι το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο της χώρας, ΈβοΜοράλες, αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει ξαφνική στάση στο αεροδρόμιο της Βιέννης, ενώ ταξίδευε από τη Μόσχα με προορισμό τη Βολιβία, καθώς υπήρχαν «αβάσιμες υποψίες» ότι ο πρώην συμβασιούχος της αμερικανικής υπηρεσίας ασφαλείας (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, είχε επιβιβαστεί στο αεροσκάφος». Ο υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας Ντέιβιντ Τσοκεχουάνκα σύμφωνα με το ΑΠΕ δήλωσε στο  Reuters: «Δεν ξέρουμε ποιος, εφηύρε αυτό το ψέμα» ενώ ο πρόεδρος της Αυστρίας (άνευ ουσιωδών εξουσιών μια και το σύστημα είναι πρωθυπουργοκεντρικό, με πανίσχυρο καγκελάριο όπως και στη Γερμανία- αλλά πάντως πρόεδρος, με όσους συμβολισμούς κουβαλάει το αξίωμα) Χάϊντς Φίσερ έσπευσε στο αεροδρόμιο να συμπαρασταθεί στον βολιβιανό ομόλογό του. Στη φωτογραφία μάλιστα που δημοσιεύτηκε είναι χαρακτηριστική η απολογητική του αμηχανία και η συμπαράσταση προς τον ΄Εβο Μοράλες με το δεξί του χέρι να είναι περασμένο πίσω απο τους ώμους του ξένου προέδρου.

Η αυστριακή υπουργός Εξωτερικών  Γιοχάνα Μικλ- Λάιτνερ είχε δηλώσει στον αυστριακό ραδιοσταθμό ORF ότι η αυστριακή κυβέρνηση «επέτρεψε στο αεροσκάφος που μετέφερε τον πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες να προσγειωθεί στη Βιέννη επειδή δεν ανησυχούσε, όπως άλλες χώρες, ότι σε αυτό μπορεί να επέβαινε και ο καταζητούμενος για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ Εντουαρντ Σνόουντεν», αλλά αφού δεν ανησυχούσε γιατί έγινε  απο τις αυστριακές αρχές ο έλεγχος; Με αποτέλεσμα να δηλώσει ο συνάδελφός της και αντικαγκελάριος της χώρας ότι ο Σνόουντεν δεν βρέθηκε στο σκάφος;                                                        

Το εκπληκτικό είναι ότι μέσα σε όλ΄ αυτά στη Βιέννη, εμφανίζεται και ο ισπανός πρεσβευτής που ζητάει …φιλικά από τον βολιβιανό πρόεδρο να πιούν ένα καφεδάκι μέσα στο αεροπλάνο ώστε να δει αν υπάρχει ο Σνόουντεν εκεί (λες κι αν υπήρχε θα τον έβλεπε… αλλά το υπηρεσιακό υποκριτικό του καθήκον θα το είχε κάνει). Σύμφωνα με τη διήγηση του ΄Εβο Μοράλες «ο ισπανός πρεσβευτής στη Βιέννη επιχείρησε να διακριβώσει αν ο Σνόουντεν επέβαινε στο αεροσκάφος ζητώντας να πιουν μαζί καφέ μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος» κι εκείνος του απάντησε «δεν είμαι εγκληματίας και δεν είναι απαραίτητο να επιθεωρήσετε το αεροπλάνο».                                                                                                              

  • Αλήθεια, ο ισπανός πρεσβευτής στη Βιέννη τι δουλειά (και αρμοδιότητα) είχε να ελέγξει αν ο Σνόουντεν ήταν στο αεροπλάνο; Μήπως επειδή μετά θα πήγαινε για ανεφοδιασμό στα Κανάρια Νησιά που είναι ισπανικό έδαφος;                                                                                           
  • Αλλά αν είναι αυτό, ο όποιος έλεγχος θα μπορούσε να ζητηθεί (όχι φυσικά να επιβληθεί) από τις ισπανικές αρχές εκεί, στο έδαφός της,  όχι σε ξένη χώρα!                                  
  • Και γιατί δεν διαμαρτύρεται η ξένη χώρα (η Αυστρία στην προκειμένη περίπτωση) που εκπρόσωπος μιας άλλης χώρας (Ισπανία) ζητά να κάνει «φιλικό έλεγχο» στο έδαφός της στο προεδρικό αεροπλάνο ηγέτη τρίτης χώρας που διέρχεται από το χώρο της; 
  • Μήπως όλες μαζί  (Γαλλίας και Πορτογαλίας συμπεριλαμβανομένων που νωρίτερα είχαν αρνηθεί να επιτρέψουν διέλευση από τους εναέριους χώρους τους επειδή υπήρχε η πιθανότητα να είναι ο Σνόουντεν στο σκάφος) λειτουργούν ως μπλοκ απόλυτης εξυπηρέτησης των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε επιθυμία αυτές εκφράσουν;                                                     

Κι αν ναι, αυτή η συνεργασία δεν καταργεί τον σεβασμό, το πρωτόκολλο, την ανεξαρτησία, τις συμπεριφορές  που πρέπει να προσδιορίζουν τις σχέσεις των χωρών; Άραγε κανείς δεν ανησυχεί με την υπηρετική αντίληψη  και τη σχέση υποταγής και παραγγελιοδόχου προς αναθέτοντα;

Οργή των Λατινοαμερικάνων και παλιά κόντρα με τις ΗΠΑ

Εύλογα ο πρεσβευτής της Βολιβίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη Σάσα Γιορέντι Σολίς μίλησε για απαγωγή σε συνάντησή του με δημοσιογράφους στη Γενεύη : «Μιλάμε για απαγωγή ενός προέδρου σε επίσημο ταξίδι έπειτα από μια επίσημη σύνοδο κορυφής», είπε. «Δεν έχουμε αμφιβολία πως επρόκειτο για διαταγή από το Λευκό Οίκο. Ένα διπλωματικό αεροπλάνο με τον πρόεδρο δεν μπορεί επ’ ουδενί να εκτρέπεται από την πορεία του και να υποχρεώνεται να προσγειωθεί σε μια άλλη χώρα», πρόσθεσε απαντώντας έτσι στην απορία πολλών αν το εθνικό, κυβερνητικό, προεδρικό αεροσκάφος είναι ή δεν είναι έδαφος της χώρας που εκπροσωπεί. Διότι αν είναι -και επικρατεί αυτή η διπλωματική ερμηνεία- τότε η ενέργεια της Αυστρίας είναι πειρατική.                                                                   

Το όλο θέμα είναι πολύ σοβαρό για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που αντιτίθενται σε αυτή την ιδιότυπη και σχεδόν αυτονόητη αμερικανική παντοκρατορία, με αποτέλεσμα να συναντηθούν ηγέτες χωρών της περιοχής στην Λα Παζ όταν επέστρεψε εκεί ο πρόεδρος Μοράλες για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαντούρο δήλωσε σίγουρος ότι επρόκειτο για επιχείρηση που οργανώθηκε απο τη CIA : «Το κλείσμο του εναέριου χώρου μεθοδεύτηκε απο τη CIA»  είπε επικαλούμενος τηλεφωνική επικοινωνία «με υπουργό  μιας εκ των ευρωπαϊκών αυτών κυβερνήσεων» που έκλεισαν τον εθνικό εναέριο χώρο τους για το προεδρικό αεροσκάφος της Βολιβίας.  Σύμφωνα με τον Μαδούρο, (πηγές ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων) «ο υπουργός αυτός είπε ότι ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή στις αεροναυτικές αρχές της χώρας του και ο οποίος είπε ότι στο αεροσκάφος του Μοράλες βρισκόταν ο Σνόουντεν, είναι της CIA». Αν είναι έτσι, το πράγμα γίνεται ακόμα χειρότερο : Ο υπουργός της χώρας αυτής, ή ο πρωθυπουργός, διότι τέτοια απόφαση λαμβάνεται σε επίπεδο αρχηγού κράτους, παίρνει εντολές από έναν άνθρωπο (όσο υψηλόβαθμος κι αν είναι) μυστικής υπηρεσίας άλλης χώρας; Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες προτίμησε να χρησιμοποιήσει άλλο τόνο χωρίς να αφαιρέσει την αυστηρότητα απο τα λόγια της: «Ζητώ ήρεμα αλλά σοβαρά από αυτούς που παραβίασαν το νόμο να αναλάβουν την ευθύνη για τα λάθη που έκαναν, είναι το λιγότερο που μπορούν να κάνουν» είπε και μετά από μια μικρή παύση τόνισε : «Να ζητήσουν για μια φορά στη ζωή τους συγγνώμη». Αυτό που ζήτησε η πρόεδρος της Αργεντινής μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο τόσο λόγω της εγγενούς αλαζονείας της αμερικανικής διπλωματίας (πολιτικής, στην ουσία) όσο κι επειδή οι σχέσεις ΗΠΑ-Βολιβίας βαρύνονται με την απέλαση αμερικανών διπλωματών ή μελών αμερικανικών αποστολών.   

Μετά το επεισόδιο της Αυστρίας για το οποίο είναι όλοι πεισμένοι ότι οφείλεται σε επιμονή-οδηγία των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μοράλες μιλώντας δημόσια, πλαισιωμένος από ομολόγους του γειτονικών χωρών είπε ότι δεν θα διστάσει αν χρειαστεί να κλείσει την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λα Παζ : «Δε θα διστάσω να κλείσω την πρεσβεία των ΗΠΑ, έχουμε την αξιοπρέπειά μας, την κυριαρχία μας, χωρίς τις ΗΠΑ θα αισθανθούμε καλύτερα πολιτικά, πιο δημοκρατικά». Το 2008 είχε απελάσει τον αμερικανό πρεσβευτή από τη Βολιβία, οι ΗΠΑ ποτέ δεν έστειλαν ομόβαθμο διπλωμάτη και έως σήμερα καθήκοντα πρέσβη στη Λα Παζ ασκεί «ο δεύτερος» όπως αποκαλείται στη γλώσσα της διπλωματίας ο αναπληρώνων τον πρέσβη. Τα πράγματα στις σχέσεις τους χειροτέρεψαν όταν με αφορμή έγγραφο του wikileaks που αποκάλυπτε ενεργό ανάμειξη των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Βενεζουέλας και υπονόμευση του προέδρου Τσάβες, ο  Έβο Μοράλες αποφάσισε να διώξει απο τη Βολιβία (tvxs.gr, 1 Μαίου 2013) αμερικανική υπηρεσία που κατά το έγγραφο βοηθούσε την αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας στην υπονόμευση της Βενεζουέλας. Όπως γράφει το tvxs.gr  «το Wikileaks είχε δημοσιεύσει ένα απόρρητο αμερικανικό έγγραφο των ΗΠΑ (Νοέμβριος 2006) στο οποίο ο πρώην πρέσβης της Αμερικής στη Βενεζουέλα William Brownfield περιγράφει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε να διεισδύσουν και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες, που πέθανε από καρκίνο στις αρχές Μαρτίου. Για την υλοποίηση του σχεδίου θα χρησιμοποιούνταν η πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς και ο Οργανισμός των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) και το Γραφείο Πρωτοβουλιών Μετάβασης (OTI), δύο από τους πιο αναγνωρισμένους οργανισμούς που εργάζονται στο εξωτερικό για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Brownfield, οι περισσότερες δραστηριότητες των δύο οργανισμών USAID και OTI συνεπικουρούν την πρεσβεία ώστε να πετύχει τους παραπάνω στόχους και να μπορέσει να διεισδύσει και να ελέγξει το κόμμα του Τσάβες και να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση». Οι αποκαλύψεις του Wikileaks για τον σχεδιασμό του πρέσβη Brownfield αποτέλεσαν την αφορμή για να εκδιώξει ο πρόεδρος Μοράλες την USAID από τη Βολιβία : «Αποφασίσαμε την απέλαση της USAID από τη Βολιβία. Η USAID φεύγει από τη Βολιβία», είπε  σε ομιλία του στη διάρκεια συγκέντρωσης για την Πρωτομαγιά στην πρωτεύουσα Λα Παζ. «Η USAID, η οποία βρίσκεται στη Βολιβία από το 1964, είναι στη χώρα αυτή για πολιτικούς λόγους και όχι για κοινωνικούς», τόνισε ο Μοράλες προσθέτοντας ότι «η USAID και άλλες οργανώσεις που συνδέονται με την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λα Παζ συνωμοτούν εναντίον του λαού και κυρίως κατά της κυβέρνησης». Κατόπιν αυτών δεν πρέπει να επλήσσεται κανείς που οι ΗΠΑ ζήτησαν όχι μόνο έλεγχο στο προεδρικό αεροσκάφος της Βολιβίας, αλλά και… προληπτική έκδοση του Σνόουντεν από τη Βολιβία! Λίγο μετά το επεισόδιο με το αεροσκάφος και την σκανδαλώδη συμφωνία ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να συνεργήσουν στην πειρατεία, όπως μεταδόθηκε από διεθνή πρακτορεία ειδήσεων στις 4 Ιουλίου οι ΗΠΑ ζήτησαν τον Σνόουντεν απο τη Βολιβία ενώ ο πράκτορας βρισκόταν ακόμα στη Ρωσία : «Οι ΗΠΑ μας έστειλαν διάβημα και ζητούν την έκδοση σε περίπτωση, που ο πολίτης Έντουαρντ Σνόουντεν βρεθεί στο βολιβιανό έδαφος. Δεν είναι τυχαίο το ότι το διάβημα με αυτό το περιεχόμενο παρελήφθη από το Υπουργείο Εξωτερικών. Θεωρούμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πίστευαν ότι ο Σνόουντεν βρίσκεται στο προεδρικό αεροσκάφος και ότι οι χώρες (της Ευρώπης) έδρασαν συντονισμένα», – δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας Ντέιβιντ Τσοκεχουάνκα. Πέραν του αυταπόδεικτου (μετά το διάβημα) ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έδρασαν συντονισμένα με τις ΗΠΑ, δεν μπορεί να μη σταθεί κανείς στο …προληπτικό αίτημα των ΗΠΑ : «Αν έρθει στο έδαφος σου (Βολιβία) στείλτον σε μας»!                                                                               

Και μάλιστα αίτημα-διάβημα σε μια χώρα που με το ζόρι διατηρούν ένα διπλωματικό καλημέρα. Φαντάσου να είχαν και καλές σχέσεις…

Κλείνουμε με μια υπερβολική ερώτηση: Πως θα φαινόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες αν λατινοαμερικάνικη χώρα υποχρέωνε σε προσγείωση το προεδρικό αεροσκάφος των ΗΠΑ για έλεγχο πληροφορίας ότι (μπορεί να) μεταφέρει αυτομολήσαντα πράκτορα της Βολιβίας, της Βενεζουέλας, του Περού ή της Νικαράγουας;                            

Πιθανή απάντηση στην υπερβολική ερώτηση, και πάλι με ερώτηση: τα βομβαρδιστικά πότε θα σηκώνονταν, πριν ή μετά την παράταξη των κανονιοφόρων στις θάλασσες της περιοχής;