Ένας Αμερικανός πολίτης Πακιστανικής καταγωγής συνελήφθη σήμερα ως ύποπτος για την αγορά του οχήματος που χρησιμοποιήθηκε στην βομβιστική απόπειρα στην κεντρική πλατεία της Νέας Υόρκης, Times Square, το Σάββατο το βράδυ. Το Πακιστάν υποσχέθηκε πλήρη συνεργασία με τις ΗΠΑ για τη διαλεύκανση της υπόθεσης μετά από αυτή την εξέλιξη.

Ads

O ύποπτος Faizal Shahzad συνελήφθη τη Δευτέρα το βράδυ στο αεροδρόμιο J.F. Kennedy της Νέας Υόρκης, ενώ ετοιμαζόταν ν΄αναχωρήσει για το Ντουμπάι, σύμφωνα με τις αρχές

Βορειοαμερικανικά μέσα αναφέρουν ότι ο Πακιστανικής καταγωγής Faizal Shahzad, ο οποίος είχε πρόσφατα επιστρέψει από ταξίδι στο Πακιστάν, είναι κάτοικος Κονέκτικατ και είχε προ εβδομάδων αγοράσει με μετρητά το επίμαχο όχημα που παγιδεύθηκε με εκρηκτικά. Ο αρχικός ιδιοκτήτης του οχήματος δήλωσε στις αρχές ότι πούλησε το αυτοκίνητο χωρίς χαρτιά σε έναν νέο άντρα ο οποίος τον πλήρωσε με μετρητά.

Η είδηση έγινε γνωστή ενώ εντείνεται το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών της βομβιστικής απόπειρας. Η Washington Post, η οποία επικαλείται ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, γράφει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται αρκετά άτομα, πιθανότατα με διεθνείς δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ads

Ο Αμερικανός, πακιστανικής καταγωγής, δήλωσε στους ανακριτές ότι ενήργησε μόνος του και αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με φανατικές οργανώσεις στη γενέτειρά του το Πακιστάν, δήλωσε σήμερα Aμερικανός αξιωματούχος.

«Ομολόγησε ότι αγόρασε το φορτηγό, συναρμολόγησε τους (εκρηκτικούς) μηχανισμούς, τους έβαλε στο φορτηγό, άφησε το φορτηγό εκεί και εγκατέλειψε την περιοχή» δήλωσε στο Reuters, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

«Ισχυρίστηκε ότι έδρασε μόνος του. Παραδέχτηκε όλες τις κατηγορίες εναντίον του» σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι αρχές εξακολουθούν να ερευνούν τις δραστηριότητες που είχε στη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στο Πακιστάν.

Χθες η κυβέρνηση Obama αποκάλεσε για πρώτη φορά το περιστατικό απόπειρα τρομοκρξατικής ενέργειας, δια στόματος του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Robert Gibbs. «Θα έλεγα ότι ήταν μια απόπειρα για τρομοκράτηση, και θα έλεγα ότι οποιοσδήποτε βρίσκεται πίσω από αυτό κατηγοριοποιείται ως τρομοκράτης» είπε ο κ. Gibbs.

Παρόλα αυτά, οι αξιωματούχοι είναι διστακτικοί ως προς πιθανούς δεσμούς των δραστών με την Αλ-Κάιντα.

Την Κυριακή, οι Πακιστανοί Ταλιμπάν είπαν ότι σχεδίασαν την βομβιστική επίθεση για να εκδικηθούν τη δολοφονία των δύο ηγετών της Αλ-Κάιντα στο Ιράκ, αλλά τόσο ο αστυνομικός διευθυντής της Νέας Υόρκης Ray Kelly και ο δήμαρχος της πόλης, Michael Bloomberg, υποστηρίζουν ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις» για να στηρίξουν τον ισχυρισμό.

Η Αστυνομία και το FBI μελετούν το υλικό από τις δεκάδες κάμερες ασφαλείας στην Times Square, και αναζητούν έναν λευκό άνδρα, με ηλικία γύρω στα σαράντα, ο οποίος εμφανίζεται στο καταγεγραμμένο υλικό κοντά στο όχημα που περιείχε μπουκάλες αερίου, μπιτόνια με πετρέλαιο, λιπάσματα, πυροτεχνήματα και χρονοδιακόπτης.

Το Πακιστάν και οι ΗΠΑ έχουν μια σταθερή συνεργασία στον τομέα της αντιτρομοκρατίας. Εάν είναι αναγκαίο, θα έχουμε μια ευρύτερη συνεργασία με τις ΗΠΑ“, τόνισε ο σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος του Πακιστάν, σύμφωνα με τον οποίο η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ, Αν Πάτερσον, είχε συνομιλίες με τον πακιστανό υπουργό Εξωτερικών Σαχ Μεχμπούντ Κουρέσι.

Διαβάστε επίσης:
«Δεν είναι η Αλ Κάιντα πίσω από τη βόμβα στη Νέα Υόρκη»