Μακριά από το ενδεχόμενο εμπλοκής της Αλ Κάιντα ή κάποιας άλλης μεγάλης τρομοκρατικής οργάνωσης κινούνται οι έρευνες των αμερικανικών αρχών ασφαλείας για τον εντοπισμό των δραστών πίσω από την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στην Times Square της Νέας Υόρκης, με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg, να επιβεβαιώνει την πληροφορία.

Ads

«Θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για να προστατέψουμε τον αμερικανικό λαό, για να ανακαλύψουμε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή την εν δυνάμει θανατηφόρα πράξη, και για να αποδοθεί δικαιοσύνη» δήλωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, για την βομβιστική απόπειρα στο κέντρο της Νέας Υόρκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του την Κυριακή σε παράλια περιοχή της Λουιζιάνα, στον Κόλπο του Μεξικού, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής από την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από τη διαρροή ενός πηγαδιού της British Petroleum.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg την Κυριακή το απόγευμα και τόνισε ότι από το Σάββατο το βράδυ η «ομάδα εθνική ασφαλείας λαμβάνει κάθε απαραίτητο μέτρο για να διασφαλίσει ότι η πολιτεία και οι τοπικοί συνεργάτες έχουν την πλήρη στήριξη και συνεργασία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος Obama ενημερώθηκε δύο φορές για την βομβιστική απόπειρα κατά την σύντομη επίσκεψή του στην πολιτεία της Λουιζιάνα από τον αρχηγό της αντιτρομοκρατικής John Brennan. Κατόπιν αυτού δήλωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και υπογράμμισε ότι θα έκανε ότι ήταν απαραίτητο για να προστατεύσει την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών.

Ads

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν Πακιστανοί Ταλιμπάν, αλλά οι αξιωματούχοι παραμένουν διστακτικοί ως προς τη γνησιότητα του βίντεο της ανάληψης ευθύνης. «Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε εικασίες για το ποιος μπορεί να είναι αναμεμιγμένος ή για το ποια μπορεί να είναι τα κίνητρα» δήλωσε ο υπουργός Τύπου, Robert Gibbs κατά την πτήση επιστροφής του Air Force One.

Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν της οργάνωσης «Τερίκ-ι-Ταλιμπάν» ανέλαβαν την ευθύνη για την απόπειρα με βίντεο στο YouTube . Όμως, ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης τόνισε στους δημοσιογράφους πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει την ανάληψη ευθύνης από την συγκεκριμένη οργάνωση.

Υπενθυμίζουμε ότι ο επικεφαλής των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, Χακιμουλάχ Μεχσούντ, ο οποίος θεωρείται νεκρός από τον Ιανουάριο, είχε εμφανισθεί σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στις αρχές Απριλίου ανακοινώνοντας βομβιστικές επιθέσεις σε μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης Ισλαμικών Ιστοσελίδων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας συνεχίζουν να εξετάζουν τα βίντεο από κάμερες ασφαλείας της περιοχής, αλλά και τα αποτυπώματα που βρέθηκαν μέσα στο όχημα το οποίο ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας οι αρχές αναζητούν έναν λευκό άνδρα, ηλικίας γύρω στα 40, ο οποίος εντοπίστηκε σε μία καταγραφή κάμερας και τον είδαν να βγάζει ένα μαύρο πουκάμισο, σε ένα σημείο περίπου μισό τετράγωνο μακριά από το σημείο όπου βρέθηκε το αυτοκίνητο με τη μηχανή αναμμένη και τα αλάρμ να αναβοσβήνουν.