Ads

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης εκκένωσε το βράδυ του Σαββάτου την πλατεία Times εξαιτίας της ανακάλυψης ενός αυτοκινήτου που περιείχε εκρηκτικά. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, την ευθύνη, έχουν αναλάβει πακιστανοί Ταλιμπάν, με δήλωσή τους σήμερα σε ισλαμιστική ιστοσελίδα, στην οποία αναφέρουν ότι σκοπός της επίθεσης ήταν η εκδίκηση για τη δολοφονία δύο ισλαμιστών και «μουσουλμάνων μαρτύρων» τον Απρίλιο, ηγετών της Αλ Κάιντα, των αλ-Μπαγκντάτι και αλ-Μουχάτζερ.

Το βίντεο της οργάνωσης Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν Πακιστάν, με το οποίο αναλαμβάνουν την ευθύνη, ανακαλύφθηκε σε ιστοσελίδα από το αμερικανικό κέντρο SITE Intelligence Group, το οποίο παρακολουθεί ιστοτόπους στο διαδίκτυο που χρησιμοποιούν ισλαμιστικές οργανώσεις.

Στο βίντεο ο ομιλητής τονίζει ότι στόχος της απόπειρας της επίθεσης στην πλατεία Τάιμς της Νέας Υόρκης ήταν η εκδίκηση για τους θανάτους των δύο ισλαμιστών ηγετών.

Ads

Οι δύο εκ των ηγετών της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, ο Αμπού Αγιούμπ αλ Μάσρι και ο Αμπού Ομάρ αλ Μπαγκντάτι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων των ιρακινών και αμερικανικών δυνάμεων, βόρεια της Βαγδάτης.

Ο αλ-Μουχάτζερ ή αλ-Μάσρι όπως ήταν γνωστός, ήταν ο στρατιωτικός ηγέτης της Αλ Κάιντα, ενώ ο αλ Μπαγκντάτι ήταν ο αρχηγός του “Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ” (ISI) που ιδρύθηκε το 2006.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι είχε δηλώσει ότι οι αλ-Μάσρι και αλ-Μπαγκντάτι βρέθηκαν νεκροί μέσα σε σπίτι, το οποίο είχαν περικυκλώσει και έβαλαν με πυρά στρατιωτικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Ντέιβιντ Πάτερσον χαρακτήρισε την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση με το παγιδευμένο αυτοκίνητο «τρομοκρατική ενέργεια» .

«Είχαμε μεγάλη τύχη ν΄αποφύγουμε αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα πολύ αιματηρό γεγονός», είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου. Αξιωματούχοι δήλωναν ότι το περιστατικό δεν συνιστά «τρομοκρατική απειλή», και η αστυνομία φέρεται να πρότεινε στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να μην συνεχίσουν τη συμμετοχή τους στην έρευνα.

«Οι αρχές έχουν βρει δακτυλικά αποτυπώματα πάνω στο παγιδευμένο αυτοκίνητο και υπάρχουν στοιχεία από τα βίντεο ή από κάθε πιθανό βίντεο που υπάρχει. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που εξετάζονται από πολλούς ανθρώπους αυτή τη στιγμή», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζάνετ Ναπολιτάνο.

Η αυτοσχέδια βόμβα ανακαλύφθηκε το Σάββατο, όταν πλανώδιος πωλητής είδε να βγαίνει καπνός από ένα αυτοκίνητο Nissan Pathfinder στην πλατεία και ειδοποίησε την αστυνομία, η οποία απέκλεισε την περιοχή. Πυροσβέστης είπε ότι το σκουρόχρωμο SUV, σταθμευμένο στη συμβολή της 45ης οδού και της Εβδόμης Λεωφόρου, έβγαζε καπνό και πρόσθεσε ότι είδε μια “λάμψη” στο πίσω μέρος το οχήματος. Ο πυροσβέστης είπε επίσης ότι σημειώθηκε μια “μίνι έκρηξη” μέσα στο όχημα γύρω στις 18:30 τοπική ώρα.

Το σκουρόχρωμο όχημα βρέθηκε ότι περιείχε εκρηκτικά, βενζίνη, προπάνιο και καμένα καλώδια, δήλωσε στέλεχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι άνδρες των υπηρεσιών επιβολής του το αντιμετωπίζουν ως «αποτυχημένο [εκρηκτικό] μηχανισμό».

Εκπρόσωποι των αρχών που βρίσκονταν στο σημείο δήλωσαν ότι η εντολή να εκκενωθεί η πολυσύχναστη πλατεία δόθηκε προκειμένου να γίνει “κατεπείγουσα έρευνα” και δεκάδες αστυνομικοί απέκλεισαν την πρόσβαση στο σημείο. Ομάδα πυροτεχνουργών κλήθηκε στο σημείο και η μικρή φωτιά στο εσωτερικό του αυτοκινήτου κατασβέστηκε.

Ο Κέβιν Μπάρι, πρώην επιτηρητής του τμήματος εξουδετέρωσης βομβών της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, εκτίμησε ότι εάν λειτουργούσε, ο μηχανισμός “θα προκαλούσε μάλλον έναν εμπρησμό, παρά μια ισχυρή έκρηξη”.