Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης και πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα Πυρηνικά, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ανακοίνωσε πως θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Αιγύπτου στις εκλογές του Σεπτέμβρη. Χθες, επεισόδια σημειώθηκαν στη διάσημη πλέον πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου όταν ομάδες παρακρατικών με τη βοήθεια του στρατού ισοπέδωσαν τις κατασκευές που είχαν στήσει κατά την επανάσταση των 18 ημερών οι Αιγύπτιοι διαδηλωτές. Παράλληλα, έξαρση της βίας σημειώνεται εκ νέου μεταξύ μουσουλμάνων και Κοπτών, με νέα θύματα τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Ads

Επεισόδια σηµειώθηκαν χθες στην Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όταν δεκάδες παρακρατικοί οπλισµένοι µε πέτρες επιτέθηκαν σε µερικές εκατοντάδες διαδηλωτών, οι οποίοι παρέµεναν επιτόπου πιέζοντας για απόλυτη ρήξη µε το καθεστώς Μουµπάρακ. ∆ύο άνθρωποι τραυµατίστηκαν, αρκετοί συνελήφθησαν.

Κατά την πρώτη της συνεδρίαση χθες, η προσωρινή κυβέρνηση του Εσάµ Σαράφ αποφάσισε την εκ νέου ανάπτυξη από σήµερα της αστυνοµίας, που είχε εξαφανιστεί από τους δρόµους στις αρχές της εξέγερσης. Η υπηρεσιακή αιγυπτιακή κυβέρνηση προειδοποίησε κατά του κινδύνου εκδήλωσης μιας «αντεπανάστασης» στη χώρα, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ, μετά από τα επεισόδια που ξέσπασαν στην πλατεία Ταχρίρ από υποστηρικτές του προηγούμενου καθεστώτος. Η κυβέρνηση υπογράμμισε ότι «έχει δεσμευτεί πλήρως για το σεβασμό των συμφερόντων του λαού και την υλοποίηση των στόχων της επανάστασης, και θα αντιμετωπίσει σθεναρά κάθε απόπειρα αντεπανάστασης», μετέδωσε το ΜΕΝΑ.

Η στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου απηύθυνε χθες έκκληση για εθνική ενότητα, μετά το θάνατο 13 ανθρώπων από συγκρούσεις ανάµεσα σε µουσουλµάνους και χριστιανούς κόπτες τη νύχτα της Τρίτης.

Ads

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπάραντεϊ, μετά την κοινοποίηση της πρόθεσής του να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, δήλωσε ότι θα ψηφίσει ενάντια στις συνταγματικές τροποποιήσεις, στο δημοψήφισμα της 19ης Μαρτίου, προσθέτοντας ότι αντί για αυτό, πρέπει να συνταχθεί ένα νέο σύνταγμα, να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές και να ακολουθήσουν οι βουλευτικές. Και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ο οποίος επίσης προετοιμάζεται για την προεδρία, υποστήριξε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να γίνουν μετά τις προεδρικές «γιατί χρειάζεται χρόνος για να λειτουργήσουν τα πολιτικά κόμματα ελεύθερα».

Στο μεταξύ, βίντεο και έγγραφα της μισητής Κρατικής Ασφάλειας του καθεστώτος Μουμπάρακ, διέρρευσαν στο διαδίκτυο, εμφανίζοντας στοιχεία για βασανισμούς πολιτών και παραβίασης των δικαιωμάτων του αιγυπτιακού λαού.