Νέα στοιχεία κατασκοπείας και βασανιστηρίων από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας έρχονται να προσθέσουν μεγαλύτερη πίεση στις νέες αιγυπτιακές αρχές για να καταργηθεί η μισητή υπηρεσία σύμβολο της εποχής του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ads

Μεταρρυθμιστές στην καρδιά της εξέγερσης που ανέτρεψε τον τέως Αιγύπτιο πρόεδρο έχουν πλέον στραμμένη την προσοχή τους στην «κρατική ασφάλεια», μια υπηρεσία που φέρεται να προχωρούσε σε εκτενείς καταχρήσεις εξουσίας, που καταπίεσαν την αντιπολίτευση στη διάρκεια της 30χρονης εξουσίας του.

Έπειτα από εισβολή τους στις εγκαταστάσεις και τα αρχεία της υπηρεσίας, ακτιβιστές ανάρτησαν στο διαδίκτυο βίντεο και έγγραφα, τα οποία σύμφωνα με τους ίδιους αποτελούν αποδείξεις ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας πρέπει να διαλυθούν από το στρατιωτικό συμβούλιο που ανέλαβε μετά την αποχώρηση Μουμπάρακ.

Οι αναρτήσεις περιλαμβάνουν εικόνες αιθουσών βασανιστηρίων, με λεκέδες αίματος στο πάτωμα και αλυσίδες, ενώ τα έγγραφα δείχνουν την έκταση της επέμβασης της υπηρεσίας στη ζωή των πολιτών.

Ads

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο, επιχειρώντας να εισβάλλουν στις κεντρικές εγκαταστάσεις της υπηρεσίας στο Κάιρο. Έξω από το κτίριο. Έξω από το κτίριο, ακτιβιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι με ανθρώπους ντυμένους με πολιτικά ρούχα, οπλισμένους με μαχαίρια, σπαθιά, βόμβες μολότοφ και τούβλα.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον που τον συμφέρει να οργανώσει αυτή την επίθεση πέρα από τους κρατικούς αξιωματούχους της υπηρεσίας ασφαλείας, που είναι συνδεδεμένοι με το πρώην κυβερνών κόμμα και το υπηρετούσαν», δήλωσε ο Gamal Eid, ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για τους Αιγύπτιους, τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη πίστευαν: ότι επί σειρά ετών παρακολουθούνται και ελέγχονται εξονυχιστικά από κυβερνητικούς πράκτορες. Έχοντας την άδεια να πράττουν σχεδόν τα πάντα, κρατικοί αξιωματούχοι προέβησαν σε κατάχρηση της εξουσίας τους για προσωπικούς λόγους.

Μιλώντας ανώνυμα στο Reuters, μια γυναίκα δήλωσε πως συνάδελφος του πρώην μνηστήρα της τής έδωσε έκθεση των υπηρεσιών ασφαλείας, η οποία συντάχθηκε μετά από εντολή του.

«Κυριολεκτικά περιλάμβανε πράγματα όπως ότι ήπια καφέ στις 2:30 και έψαχνα πάρκινγκ για 25 λεπτά. Ήξεραν πόσες φίλες μου με επισκέφθηκαν στο διαμέρισμα μου και λεπτομέρειες ακόμη για τι χρώμα ήταν το φουλάρι που φορούσε μία από αυτές. Όλα αυτά έγιναν γιατί ήθελε να βεβαιωθεί ότι θα ήμουν μία “καλή σύζυγος”. Ποιος τους δίνει την εξουσία και πώς μπορεί να δικαιολογηθεί η κατασκοπεία στην ιδιωτική ζωή των πολιτών και μάλιστα με αυτόν τον αηδιαστικό τρόπο;», τόνισε.

Δείτε επίσης: Συγκρούσεις στην πλατεία Ταχρίρ