Δεκάδες συστάσεις προς τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ περιλαμβάνει η έκθεση της PEGA για τις παρακαλουθήσεις μέσω παράνομων λογισμικών, όπως το Pegasus και το Predator.

Ads

Η έκθεση της PEGA περιγράφει, μεταξύ άλλων, το τι πρέπει να γίνει για την προστασία της εθνικής ασφάλειας με παράλληλη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, πώς να προβλεφθούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί προσφυγής και πώς να επιβληθεί η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ.

Για σήμερα, Δευτέρα 8/5, είναι προγραμματισμένη η ψηφοφορία στην επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για το τελικό κείμενο της έκθεσης της εισηγήτριας Σοφί Ιν’τ Βελντ και -σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Politico- υπάρχει ένα συμβιβαστικό κείμενο που φαίνεται να προωθείται προκειμένου να εγκριθεί από τους ευρωβουλευτές της επιτροπής που προέρχονται από τα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου.

Όπως τονίζει το Politico, η έκθεση της PEGA που τίθεται προς έγκριση «είναι η πιο τεκμηριωμένη αντίδραση της ΕΕ στις αποκαλύψεις για τη χρήση κακόβουλων λογισμικών και την κατάρχηση εις βάρος πολιτών, σε πολλές περιπτώσεις εμπλέκοντας πολιτικά συμφέροντα». Ωστόσο, πρόκειται για μία έκθεση που δεν είναι δεσμευτική, «επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι ΕΕ και κυβερνήσεις των χωρών μελών βάζουν πρώτα τα πολιτικά τους συμφέροντα και δεν αντιμετωπίζουν καθοριστικά το πρόβλημα».

Ads

Ειδικά για την Ελλάδα, το Politico προαναγγέλλει «μπλόκο» από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ειδικά για τις συστάσεις που αφορούν την Ελλάδα και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στέλεχος του ΕΛΚ ανέφερε, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, ότι θα καταψηφιστούν οι συγκεκριμένες πρόνοιες.

Μεταξύ άλλων, η PEGA προτείνει να ζητηθεί από τα κράτη μέλη να καταργηθούν τυχόν άδειες για την πώληση κατασκοπευτικού λογισμικού που δεν συνάδουν με τον κανονισμό διπλής χρήσης- οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι η χρήση της τεχνολογίας, ακόμη και για λόγους εθνικής ασφάλειας, συνάδει με τα πρότυπα του μπλοκ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου- και η Επιτροπή να αξιολογεί κατά πόσον οι χώρες μέλη πληρούν τις απαιτήσεις έως τις 30 Νοεμβρίου και να δημοσιεύει τα πορίσματά της σε έκθεση.