Ισχνή πλειοψηφία για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων κατάφερε να εξασφαλίσει τελικά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, όπως επιβεβαιώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης μέσω της καταμέτρησης των ψήφων των Ενδιάμεσων Εκλογών.

Ads

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν το όριο των 218 βουλευτών, το οποίο απαιτείται για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας, έναντι 210 των Δημοκρατικών, έχοντας πλέον τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε αντίθεση με τη Γερουσία την οποία ελέγχει το κυβερνών κόμμα.

Με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται η διαδικασία μίας εκλογικής «μάχης» η οποία διεξήχθη σε κλίμα πόλωσης, με αποτελέσματα που αναμένεται να επιτείνουν τον πολιτικό διχασμό που επικρατεί στις ΗΠΑ.

Μέσω του ελέγχου της Βουλής, οι Ρεπουμπλικανοί θα είναι σε θέση να σταματήσουν την υλοποίηση της ατζέντας του κ. Μπάιντεν, αλλά και να διενεργούν έρευνες για την κυβέρνηση και την οικογένειά του.

Ads

Η ήττα των Δημοκρατικών στην κάτω Βουλή αφαιρεί μέρος της εξουσίας του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος όμως συνεχάρη τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι για τη νίκη της παράταξής του στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, καθώς το GOP αποκτά, κατά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ισχνή πλειοψηφία.

«Ο αμερικανικός λαός περιμένει από εμάς να φέρνουμε σε πέρας πράγματα γι’ αυτόν. Θα συνεργαστώ με οποιονδήποτε —Δημοκρατικό ή Ρεπουμπλικάνο— είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί μαζί μου για να εξασφαλίσουμε αποτελέσματα» προς όφελος των Αμερικανών, πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν στο δελτίο Τύπου το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του.