Ομόφωνα υπέρ του συμφώνου συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους και το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας στη χώρα, τάχθηκαν οι βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Ολλανδίας.

Ads

«Και οι 21 βουλευτές δηλώνουν ότι αντιπροσωπεύουν όχι μόνο την πλειοψηφία των μελών του CDA (Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος), αλλά και τη μειοψηφία. Θα εξετάσουμε προσεκτικά τις προτάσεις του συνασπισμού» δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Μαξίμ Φερχάγκεν σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Ολλανδίας.

Τα τρία κέντρο-δεξιά κόμματα της Ολλανδίας είχαν συμφωνήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την πρώτη κυβέρνηση μειοψηφίας μεταπολεμικά. H συμφωνία είχε επιτευχθεί μετά από πολιτικό αδιέξοδο τριών μηνών.

Οι κοινοβουλευτικοί ηγέτες του κόμματος των Φιλελευθέρων VVD και το κόμμα των χριστιανοδημοκρατών CDA κατέληξαν σε συμφωνία για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας, την πρώτη του είδους που σχηματίζεται στην Ολλανδία από το 1939, με την υποστήριξη του κόμματος της Ελευθερίας PVV που προωθούσε μια κυρίως αντι-ισλαμική αντζέντα. Το εν λόγο κόμμα θα στηρίξει αλλά δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Ads

Στο σύνολο, τα τρία κόμματα, ελέγχουν 76 έδρες σε σύνολο 150 στο ολλανδικό Κοινοβούλιο.