Την υποστήριξή του στην πρόταση του ΔΝΤ να φορολογηθούν οι τράπεζες για να χρηματοδοτηθούν οι μηχανισμοί για την πρόληψη των κρίσεων εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη εργάζεται ήδη πάνω σε αυτό. Η πρόταση του κ. Μπαρνιέ συνάντησε την αντίδραση Ευρωπαίων τραπεζιτών.

Ads

Οι προτάσεις του ΔΝΤ -που θα υποβληθούν την Παρασκευή στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των προέδρων των κεντρικών τραπεζών των χωρών της G20- «ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με τις κατευθύνσεις που παρουσίασα την περασμένη εβδομάδα κατά τη σύνοδο των ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών» δήλωσε.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα προτείνει στη G20 δύο τύπους φόρου στις τράπεζες, ο ένας σε κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ο άλλος επί των κερδών τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν στο μέλλον και άλλες οικονομικές κρίσεις, όπως εκείνη που συντάραξε πρόσφατα τον τομέα αυτό.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες επέκριναν σήμερα την πρόταση του ΔΝΤ, σε παγκόσμιο επίπεδο, να φορολογηθούν οι τράπεζες, σημειώνοντας πως εάν αυτή η πρόταση υλοποιηθεί, «τότε οι ίδιες θα δυσχεραίνονται να δανείζουν». «Εμείς, δεν ζητάμε πάντως» τέτοια φορολογία, ανέφερε μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο ο τραπεζίτης Γκουΐντο Ραβέ, ο γ.γ. της Ευρωπαϊκής τραπεζικής ομοσπονδίας.

Ads

«Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για τη συγκέντρωση ενός ποσού για την πρόβλεψη ζημιών μας από τυχόν κρίση, όμως δεν συζητούμε καθόλου για άλλης μορφής φορολογία, δηλαδή να αντιμετωπίζουμε μελλοντικά δύο φορολογίες», τόνισε ο ίδιος.

«Να προσθέσουμε τώρα φόρους, όπως προτείνεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ασφαλώς και θα έχει επίπτωση στην κερδοφορία μας, στη διαμόρφωση των ιδίων κεφαλαίων, άρα στη δυνατότητά μας να δανείζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», εξήγησε, ενώ απέκλεισε «το προϊόν τυχόν φορολογίας (των τραπεζών) να ενισχύει κρατικούς προϋπολογισμούς».