Υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται το 69% των Τούρκων, σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος TESEV που διενεργήθηκε πέρυσι και τα αποτελέσματά της παρουσιάζονται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ζαμάν».

Ads

Το ποσοστό των Τούρκων πολιτών που τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας ανέρχεται σε 58% στην κεντρική Ανατολία, ενώ φτάνει στο 91% στη νοτιο-ανατολική Ανατολία.

Το 22% εμφανίζεται να επιθυμεί την ένταξη στην Ε.Ε. λόγω των διευκολύνσεων στους περιορισμούς της βίζας, το 21% για οικονομικούς λόγους, το 13% για λόγους εμβάθυνσης της δημοκρατικής λειτουργίας, το 8% για δουλειά και επαγγελματικές ευκαιρίες και το 7% για αναβάθμιση των συνθηκών ζωής.

Αναφορικά με το 26% που τίθεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., το 21% δηλώνει πως η χώρα «μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια», το 10% επισημαίνει τις διαφορές πολιτισμού και ηθικών αντιλήψεων ανάμεσα στην Τουρκία και τις χώρες-μέλη της ΕΕ, το 8% δηλώνει πως «η Ε.Ε. δεν θέλει την Τουρκία» και το 6% θέλει να μείνει εκτός της Ε.Ε. η Τουρκία, απλά «επειδή είναι μια μουσουλμανική χώρα», ενώ ένα άλλο 6% θεωρεί πως «η Ε.Ε. απέτυχε» παραπέμποντας στην οικονομική κρίση.

Ads

Το 49% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ένταξη της Τουρκίας θα γίνει «σε 5-20 χρόνια», ενώ ένα ποσοστό 30% απαντά πως αυτό δεν θα γίνει «ποτέ».

Για τα εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το 22% πιστεύει ότι αυτά οφείλονται στην «ξενοφοβία και την ισλαμοφοβία» των Ευρωπαίων, το 7% στην «απροθυμία» των Ευρωπαίων, το 4% στην ανησυχία για τον «πληθυσμό» της χώρας, το 4% στον φόβο της «τρομοκρατίας» και το 3% στο «Κυπριακό».

Για το Κυπριακό υπέρ μιας «συμβιβαστικής λύσης βασισμένης στις παραμέτρους των αποφάσεων του ΟΗΕ» τάσσεται το 31% των ερωτηθέντων, το 8% υποστηρίζει την ένταξη των κατεχομένων στην Τουρκία, ενώ το 6% επιθυμεί «η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου να παραμείνει μια ανεξάρτητη και διακριτή μειονότητα».