Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί υπεγράφη στις Βρυξέλλες η συνθήκη προσχώρησης της Κροατίας την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κροατία θα είναι από την 1η Ιουλίου του 2013 το 28ο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ads

 

«Είμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής πράξης, την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης […] ύστερα από 20 χρόνια η σύγχρονη Κροατία επιστρέφει στον πολιτικό και πολιτιστικό χώρο, στο οποίο ανήκε» δήλωσε μετά την τελετή ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς.
 
«Με την Ευρώπη η Κροατία είναι πιο πλούσια και με την Κροατία η Ευρώπη είναι πλουσιότερη» πρόσθεσε.
 
Για μια ιστορική ημέρα, όχι μόνο για την Κροατία, αλλά και για την Ε.Ε. μίλησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι. «Σε μια στιγμή κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε, είναι καλό να θυμόμαστε όσα έχουμε πετύχει μαζί»υπογράμμισε.
 
Η πρωθυπουργός της χώρας, Γιάντρανκα Κόσορ, υπενθυμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις της Κροατίας ήταν πολύ πιο σύνθετες από όλες τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν μέχρι τώρα, σημείωσε ότι η Κροατία είναι απόδειξη ότι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται ανταμείβονται.

«Η Κροατία γνωρίζει τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η ΕΕ και ότι οι λύσεις μπορούν να εξευρεθούν μόνο με κοινές αποφάσεις. Η Κροατία είναι νέος αξιόπιστος εταίρος, που είναι έτοιμος να βοηθήσει» πρόσθεσε.

Ads

Η πρωθυπουργός της Κροατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολίτες της χώρας στο επερχόμενο δημοψήφισμα με μεγάλη πλειοψηφία θα στηρίξουν την ένταξή της στην ΕΕ. «Με υπερηφάνεια χαιρετίζω την Κροατία μου από το Βούκοβαρ έως το Ντουμπρόβνικ. Είμαι περήφανη επειδή είμαι μέρος αυτής της ιστορικής στιγμής» κατέληξε η κ. Κόσορ.