Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Με 10 likes σε ξέρουν καλύτερα από τους συναδέλφους σου. Με 70 likes καλύτερα από τους φίλους σου. Με 150 likes καλύτερα από την οικογένειά σου. Με 300 καλύτερα και από τον σύντροφό σου.
 
Το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, που αξιοποίησε προσωπικά δεδομένα χρηστών του Facebook για να στείλει στοχευμένα πολιτικά μηνύματα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις παγκοσμίως και άνοιξε τον δημόσιο διάλογο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να λογοδοτεί στην αμερικανική Γερουσία αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι χρήστες του διαδικτύου, όμως, δεν νιώθουν ακόμη ασφάλεια για το τι τύχη έχουν όσα μοιράζονται στα κοινωνικά δίκτυα και τις ψηφιακές πλατφόρμες.
 
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Αριστερά ύστερα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, πραγματοποιεί σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια μεγάλη εκδήλωση με τίτλο «Facebook and other social dangers» και θέμα τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της δραστηριότητας των μεγάλων μονοπωλίων του διαδικτύου στην καθημερινή μας ζωή. Στην εκδήλωση θα συζητηθούν θέματα όπως τα big data, η ψηφιακή ανισότητα, η ρητορική μίσους αλλά και ποιες είναι οι εναλλακτικές στο Facebook, την Google, και το Twitter.
 
Παρακολουθείστε ζωντανά την εκδήλωση εδώ:
 

 

Ανάμεσα στους ομιλητές,  που θα τοποθετηθούν στην εκδήλωση, θα είναι ο Φοίβος Παπαδάκης, υποψήφιος διδάκτωρ και ερευνητής στο King’s College του Λονδίνου, ο Δημήτρης Παπαευαγγέλου, δημιουργός του plagiari.sm, η Αναστασία Καραγιάννη, ειδική σε θέματα ψηφιακών δικαιωμάτων και προστασίας των ανηλίκων από την ΜΚΟ Homo Digitalis, ο Λέονταρντ Κοξ, αντιπρόεδρος της πλατφόρμας Qwant από την Γαλλία, η Λουζίν Μεραμπιγιάν από την βρετανική Factmata, η Μανάλ Αλ Σαρίφ, επικεφαλής της Ακαδημίας Women2Hack, o Μαρκ Κότ και η Τζένιφερ Πάιμπους, λέκτορες του King’s College του Λονδίνου και ο Ντιέγκο Ναράνιο, πολιτικός αναλυτής της ΜΚΟ European Digital Rights (EDRi).

Ads