Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν εξέφρασε τη συγκίνησή του σήμερα για τα δεινά των Ουκρανών, φτάνοντας στο σημείο να ευχηθεί τη «φυσική εξόντωση» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από τον ίδιο του το λαό ώστε να σταματήσει ο πόλεμος.

Ads

Σε συνέντευξή του στη δημόσια ραδιοφωνία, ο υπουργός εξέφρασε την λύπη του για την έλλειψη πληροφόρησης των Ρώσων πολιτών για αυτόν τον πόλεμο από τα ρωσικά ΜΜΕ.

«Αν ο ρωσικός λαός έβλεπε τι κάνει ο Πούτιν στην Ουκρανία, πόσο φοβισμένοι είναι οι Ουκρανοί και πόσες ανθρώπινες ζωές μπορεί να έχει στη συνείδησή του (ο Ρώσος πρόεδρος), τότε θα τον εκδίωκαν από το Κρεμλίνο», συνέχισε ο Άσελμπορν.

Και πρόσθεσε: «Ίσως το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι ότι ο Πούτιν θα εξοντωθεί φυσικά για να σταματήσει όλο αυτό».

Ads

Σε επικοινωνία που είχε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Άσελμπορν εξήγησε ότι «είπε αυτά τα λόγια υπό συναισθηματική φόρτιση», αφού ενημερώθηκε από δυτικούς διπλωμάτες που βρίσκονται στο εμπόλεμο πεδίο στην Ουκρανία ότι ο ρωσικός στρατός επιτίθεται εναντίον αμάχων στην Ουκρανία, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται το Κρεμλίνο.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Μεγάλου Δουκάτου, ιδρυτικού κράτους της ΕΕ, δήλωσε απαισιόδοξος για τις πιθανότητες επίλυσης αυτού του πολέμου με διπλωματικά μέσα, μέσω διαπραγματεύσεων.