Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον 240 τραυματίστηκαν όταν οπαδοί του προέδρου της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ άνοιξαν πυρ εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Σαναά οι οποίοι ζητούσαν την αποχώρηση του Σάλεχ από την εξουσία. Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας της χώρας, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας απαγορεύει ακόμη στους πολίτες να κυκλοφορούν οπλισμένοι.Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε «να δοθεί τέλος στις βιαιότητες» στην Υεμένη, ερωτηθείσα σχετικά με το περιστατικό.

Ads

Ο πρόεδρος Σάλεχ εξέφρασε τη θλίψη του για τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν μετά από τη σημερινή προσευχή και υπογράμμισε ότι η αστυνομία δεν ήταν παρούσα στο συμβάν και δεν άνοιξε πυρ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Υεμένης, οι συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε πολίτες και διαδηλωτές, ενώ ανέφερε ότι είναι σαφές πως υπάρχουν «ένοπλα στοιχεία» ανάμεσα στους διαδηλωτές. Σημειώνεται ότι μετά την επίθεση που δέχτηκαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ο υπουργός Τουρισμού της Υεμένης, Ναμπίλ Χάσαν αλ Φακίχ, ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του και από το κυβερνών κόμμα. Πρόκειται για το πρώτο μέλος της κυβέρνησης της Υεμένης που παραιτείται εν μέσω της κρίσης.

Τον αριθμό των νεκρών επιβεβαίωσαν ιατρικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «σφαγή». «Αυτό το μακελειό δεν θα συμβάλλει στη διατήρηση του Άλι Αμπντάλα Σάλεχ στην εξουσία», δήλωσε στο Al Arabiya ο εκπρόσωπος Τύπου της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Μοχάμεντ αλ Σάμπρι. Παράλληλα, η αντιπολίτευση της Υεμένης ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας τρόπος να επιτευχθεί αμοιβαία κατανόηση με την κυβέρνηση. «Καταδικάζουμε αυτά τα εγκλήματα» δήλωσε ο Γιασίν Νομάν, επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Υεμένης, ζητώντας από τον πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ να παραιτηθεί. «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για αμοιβαία κατανόηση με αυτό το καθεστώς και δεν έχει άλλη επιλογή από το να παραδώσει την εξουσία στον λαό» πρόσθεσε.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οπαδοί του καθεστώτος άνοιξαν πυρ εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών από στέγες σπιτιών που βρίσκονταν κοντά στην πλατεία του Πανεπιστημίου, όπου από τις 21 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται καθιστική διαμαρτυρία με αίτημα την αποχώρηση του Σάλεχ. «Οι περισσότεροι τραυματίες έχουν χτυπηθεί από σφαίρες στο κεφάλι, το λαιμό και το στήθος», δήλωσε ένας γιατρός στο Γαλλικό Πρακτορείο. Άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας με πολιτικά ρούχα που πυροβολούσαν από στέγες, στοχεύοντας στο κεφάλι και στο στήθος.

Ads

«Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», φώναζαν οι διαδηλωτές και πολλοί από αυτούς κρατούσαν κίτρινες κάρτες έπειτα από πρωτοβουλία νεαρών που ονόμασαν τη σημερινή ημέρα «η Παρασκευή της προειδοποίησης» του Σάλεχ, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 32 χρόνια.

Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να γκρεμίσουν οδοφράγματα που είχαν στήσει οι οπαδοί του Σάλεχ σε έναν δρόμο που οδηγεί στην πλατεία του Πανεπιστημίου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών αλλά και πραγματικές σφαίρες, πρόσθεσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.