Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το θώκο πριν από τη λήξη της θητείας του το 2013, αψηφώντας τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί άμεσα και παρά το ότι αναμένεται σήμερα το συμβούλιο των κρατών του Κόλπου να υποβάλει νέα πρόταση για τον τερματισμό της κρίσης.

Ads

«Αυτοί που θέλουν να πάρουν την εξουσία πρέπει να λάβουν μέρος στις εκλογές, η αλλαγή δεν θα έλθει παρά μόνο μέσω της κάλπης κι εντός της συνταγματικής νομιμότητας», είπε ο Σάλεχ χθες.

Ο Σάλεχ είχε τις προηγούμενες ημέρες δηλώσει ότι θα μπορούσε να παραιτηθεί τον Ιανουάριο του 2012 μετά τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών–πρόταση που οι διαδηλωτές απέρριψαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σέιχ Αμπντάλα μπιν Ζαγίντ αλ Ναχγιάν αναμενόταν να επισκεφθεί τη Σαναά με την πρόταση των χωρών του Κόλπου για μια έξοδο από την πολιτική κρίση. Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) έχει αποπειραθεί να διαμεσολαβήσει ανάμεσα στο Σάλεχ και την αντιπολίτευση–χωρίς επιτυχία.

Ads

Μια οργάνωση-ομπρέλα της αντιπολίτευσης, η JMP, ανέφερε ότι μπορεί να συνενωθεί με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές εάν η πολιτική διαδικασία συνεχίσει να αποβαίνει άκαρπη. «Δε θα έχουμε άλλη επιλογή εάν τα πολιτικά μέσα αποδειχθούν αναποτελεσματικά παρά να ενωθούμε με τη νεολαία και τους διαδηλωτές», δήλωσε ένας εκπρόσωπός της στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Ωστόσο ένας αξιωματούχος της αντιπολίτευσης, ο Χάσαν Ζαΐντ, είπε ότι προτάθηκε στο πλαίσιο των συνομιλιών με το GCC να παραιτηθεί ο Σάλεχ έπειτα από 30 ημέρες αφού του δοθούν εγγυήσεις ότι δε θα παραπεμφθεί σε δίκη και ότι θα του δοθεί αμνηστία. «Αν αποδεχθεί αυτήν την προσφορά ο πρόεδρος Σάλεχ θα παραχωρήσει τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρό του για μια περίοδο 30 ημερών και κατόπιν θα υποβάλλει επίσημα την παραίτησή του», ενώ ο αντιπρόεδρος θα παραμείνει στην εξουσία για δύο μήνες, ώσπου να γίνουν εκλογές για να αναδειχθεί νέος πρόεδρος, είπε ο Ζαΐντ που πρόσθεσε ότι υπήρξε και αμερικανική «συμμετοχή» στην κατάρτιση του σχεδίου αυτού. Ο Ζαΐντ είναι γενικός γραμματέας του ισλαμιστικού κόμματος αλ Χακ.