Σχεδόν 17.000 άνθρωποι μπορεί να πέθαναν μετά τη λήψη υδροξυχλωροκίνης κατά τη διάρκεια του πρώτου πανδημικού κύματος της Covid-19, σύμφωνα με μελέτη Γάλλων ερευνητών.

Ads

Το φάρμακο κατά της ελονοσίας συνταγογραφήθηκε σε ορισμένους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με κορονοϊό κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, «παρά την απουσία στοιχείων που να τεκμηριώνουν τα κλινικά οφέλη του», επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού Biomedicine & Pharmacotherapy.

Τώρα, οι ερευνητές έχουν υπολογίσει ότι ως αποτέλεσμα περίπου 16.990 άνθρωποι σε έξι χώρες -Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ- μπορεί να έχουν πεθάνει.

Ο αριθμός αυτός προέρχεται από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature το 2021, η οποία ανέφερε αύξηση κατά 11% του ποσοστού θνησιμότητας, που συνδέεται με τη συνταγογράφησή του κατά της Covid-19, λόγω των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, και της χρήσης του αντί άλλων αποτελεσματικών θεραπειών.

Ads

Ο αριθμός των θανάτων «μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος»

Ερευνητές από πανεπιστήμια στη Λυών της Γαλλίας και στο Κεμπέκ του Καναδά χρησιμοποίησαν αυτό το ποσοστό για να αναλύσουν τα στοιχεία νοσηλείας για την Covid-19 σε κάθε μία από τις έξι χώρες, την έκθεση στην υδροξυχλωροκίνη και την αύξηση του σχετικού κινδύνου θανάτου που συνδέεται με το φάρμακο.

Στην πραγματικότητα, λένε ότι ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος, δεδομένου ότι η μελέτη αφορά μόνο έξι χώρες από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2020, όταν το φάρμακο συνταγογραφούνταν πολύ ευρύτερα.

Η υδροξυχλωροκίνη κέρδισε την προβολή εν μέρει λόγω του Γάλλου ιολόγου Didier Raoult, ο οποίος ήταν επικεφαλής του νοσοκομείου Méditerranée Infection Foundation, αλλά αργότερα απομακρύνθηκε εν μέσω αυξανόμενης διαμάχης. Θεωρήθηκε επίσης κάτι σαν «θαυματουργή θεραπεία» από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε δηλώσει:

«Τι έχετε να χάσετε; Πάρτε το».

*Με πληροφορίες από Politico