Σενάρια, σύμφωνα με τα οποία το αεροσκάφος Boeing 737 – 800 της Ukraine International Airlines χτυπήθηκε από ιρανικό πύραυλο, διοχέτευσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Κατόπιν ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από τους New York Times φέρεται να επιβεβαιώνει τη θεωρία τους. Καναδάς και Βρετανία υποστηρίζουν επίσης την άποψη αυτή ενώ αναφέρεται ότι το χτύπημα μάλλον δεν ήταν σκόπιμο αλλά ατύχημα. Το Ιράν από την πλευρά του διαψεύδει τα παραπάνω υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη φημολογία «δεν έχει καμία λογική». 

Ads

Στο βίντεο που έφεραν στην δημοσιότητα οι New York Times, και το οποίο όπως υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι αυθεντικό, φαίνεται μια έκρηξη στον ουρανό της Παράντ, κοντά στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης. Στη συνέχεια το αεροσκάφος έπεσε στο έδαφος. 

Το βίντεο: 

Διαβάστε επίσης: 

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος δέχτηκε πυραυλικό χτύπημα επικαλούνται δορυφορικά δεδομένα. Επιπλέον, σύμφωνα με το περιοδικό Newsweek, ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και ένας αξιωματούχος των ιρακινών υπηρεσιών πληροφοριών είπαν ότι επρόκειτο για ρωσικής κατασκευής πύραυλο εδάφους – αέρους Tor-M1.

Ads

Το περιοδικό δεν κατονομάζει καμία από τις πηγές του, επισημαίνοντας ότι οι αξιωματούχοι αυτοί δεν είχαν την άδεια για να μιλήσουν δημοσίως για το θέμα. Ωστόσο, οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι κατά την εκτίμηση του Πενταγώνου, επρόκειτο για ατύχημα και όχι για σκόπιμη ενέργεια, καθώς τα αντιαεροπορικά συστήματα του Ιράν είχαν ενεργοποιηθεί μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη σε δύο βάσεις στο Ιράκ. Το Πεντάγωνο επισήμως απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Καναδάς και Βρετανία υποστηρίζουν το Αμερικανικό σενάριο

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους – αέρος. «Έχουμε πληροφορίες από πολλές πηγές, κυρίως από τους συμμάχους μας και τις δικές μας υπηρεσίες» που «αφήνουν να εννοηθεί ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους – αέρος. Μάλλον δεν έγινε σκόπιμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Καναδός πρωθυπουργός. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε επίσης, από την πλευρά του, πως υπάρχει ένα σύνολο αποδείξεων ότι το ουκρανικό αεροσκάφος που συνετρίβη στο Ιράν καταρρίφθηκε από ένα πύραυλο εδάφους – αέρος, που μπορεί να εκτοξεύτηκε ακούσια. Κάλεσε δε για μια πλήρη και διαφανή έρευνα για τη συντριβή του Boeing 737, στην οποία σκοτώθηκαν και οι 176 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους τέσσερις Βρετανοί. Τέλος σημείωσε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να καλεί όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν επειγόντως τις εντάσεις στην περιοχή».

Διαψεύδει το Ιράν

Η «φημολογία» ότι το ουκρανικό αεροσκάφος που συνετρίβη την Τετάρτη κοντά στην Τεχεράνη μπορεί να χτυπήθηκε από πύραυλο «δεν έχει καμία λογική», υποστηρίζουν από την πλευρά τους οι ιρανικές αρχές. «Πολλές πτήσεις, διεθνείς και εσωτερικού, πετούσαν την ίδια στιγμή στον ιρανικό εναέριο χώρο, στο ίδιο ύψος των 8.000 ποδών και αυτή η ιστορία περί πυραυλικού πλήγματος στο αεροπλάνο δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να είναι σωστή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ιράν. «Αυτές οι φήμες δεν έχουν λογική», προσθέτει η ανακοίνωση, που επικαλείται τον Αλί Αμπεντζαντέχ, τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και υφυπουργό Μεταφορών του Ιράν.

Αναφορικά με τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, ο Αμπεντζαντέχ τόνισε ότι «το Ιράν και η Ουκρανία έχουν τα μέσα» για να διαβάσουν τα δεδομένα που περιέχονται σ’ αυτά. Αν χρειαστεί όμως να χρησιμοποιηθούν πιο εξειδικευμένα μέσα για την ανάλυση των πληροφοριών αυτών, «μπορούμε να το κάνουμε στη Γαλλία ή σε άλλες χώρες». Την Τετάρτη, πάντως το πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι το Ιράν δεν θα δώσει τα μαύρα κουτιά στις ΗΠΑ, επικαλούμενο δηλώσεις του υφυπουργού. Η Τεχεράνη δεν είναι τυπικά υποχρεωμένη να δώσει για ανάλυση των υλικό αυτό στις ΗΠΑ. Οι χώρες που δεν διαθέτουν τα τεχνικά μέσα για να το κάνουν, συνήθως αναθέτουν τη δουλειά αυτή σε κάποια από τις ελάχιστες που έχουν τη δυνατότητα (κυρίως ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία).