Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,2 βαθμών σημειώθηκε την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου  στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ταϊβάν, εκτροχιάζοντας βαγόνια τρένων, προκαλώντας την κατάρρευση κτηρίων και παγιδεύοντας εκατοντάδες ανθρώπους σε ορεινούς δρόμους.

Ads

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Από την πλευρά της η μετεωρολογική υπηρεσία της Ταϊβάν ανέφερε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6,8 βαθμών.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ταϊβάν, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Reuters, ανέφερε ότι το επίκεντρο ήταν στην κομητεία Ταϊτούνγκ και ακολούθησε μια δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, η οποία δεν προκάλεσε θύματα.

Προειδοποίηση για τσουνάμι

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη χώρα, με τα κτίρια να κουνιούνται και στην πρωτεύουσα Ταϊπέι. Το κέντρο σεισμικών δικτύων της Κίνας από την πλευρά του επεσήμανε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στις παράκτιες περιοχές της χώρας, κυρίως στη Φουζιάν, τη Γκουανγκντόνγκ, τη Ζιανγκσού και τη Σανγκάη.

Ads

Το αμερικανικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι Ειρηνικού εξέδωσε προειδοποίηση για την Ταϊβάν μετά τη δόνηση, αλλά αργότερα ήρε τον συναγερμό. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας, με τη σειρά της, ήρε την προειδοποίηση για τσουνάμι σε τμήμα του νομού Οκινάουα.

Σημειώνεται ότι οι αρχές της Ταϊβάν δεν εκδίδουν προειδοποίηση για τσουνάμι για σεισμούς που είναι μεγέθους κάτω των 7 βαθμών.

Μεγάλες ζημιές

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν σε κτίρια και υποδομές, όπως δρόμοι και γέφυρες. Εξάλλου η εταιρεία που διαχειρίζεται τους σιδηροδρόμους της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι τρία βαγόνια τραίνου εκτροχιάστηκαν στον σταθμό Ντόνγκλι, στην ανατολικό τμήμα της χώρας, όταν κατέρρευσε μέρος του στεγάστρου της πλατφόρμας. Οι περίπου 20 επιβάτες που βρίσκονταν στα βαγόνια απομακρύνθηκαν.

Η Διοίκηση Σιδηροδρόμων της Ταϊβάν δήλωσε ότι έξι βαγόνια εκτροχιάστηκαν στον σταθμό «Ντονγκλί» στην ανατολική Ταϊβάν, αφού κατέρρευσε μέρος του στεγάστρου της πλατφόρμας, αλλά η Πυροσβεστική Υπηρεσία δήλωσε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Τα μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν μετέδωσαν ότι στην πόλη Γιούλι ένα χαμηλό κτίριο το οποίο στέγαζε ένα παντοπωλείο κατέρρευσε και έχει ήδη ξεκινήσει επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό όσων βρίσκονται στα ερείπια.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ταϊβάν δήλωσε ότι τέσσερις άνθρωποι διασώθηκαν από ένα κτήριο που στεγάζει ένα κατάστημα ψιλικών το οποίο κατέρρευσε, ενώ τρεις άνθρωποι των οποίων το όχημα έπεσε από μια κατεστραμμένη γέφυρα διασώθηκαν και διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο.

Το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Central News Agency μετέδωσε εικόνες από πανικόβλητους κατοίκους της πόλης να τρέχουν προς το κτίριο, το οποίο κάλυπτε πυκνό σύννεφο σκόνης.