«Ισχυρές δεσμεύσεις» για δομικές μεταρρυθμίσεις ανέλαβε η Ιταλία, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από τις μαραθώνιες συνομιλίες στις Βρυξέλλες. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αναμένεται να παρουσιάσει έκτακτη δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη ως τις 15 Νοεμβρίου, κερδίζοντας μικρή παράταση με τη χθεσινή παρουσίαση των προτάσεών του στους εταίρους, χωρίς ωστόσο, ως φαίνεται να τους πείσει εντελώς. Χαρακτηριστικά, ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σε μια ήπιας μορφής προειδοποίησης τόνισε ότι τα φιλόδοξα σχέδια της Ιταλίας πρέπει να εφαρμοστούν. Χρονοδιάγραμμα και σύντομα για τις μεταρρυθμίσεις ζητά η ΕΕ. Πάντως, ο Ιταλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Πέμπτη «αίσιο» το αποτέλεσμα για το ελληνικό χρέος, αλλά «η Iταλία δεν είναι Ελλάδα».

Ads

 Εν τω μεταξύ, εν μέσω των πιέσεων που δέχεται η Ιταλία, ο πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε χθες βράδυ, την παραίτηση του Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προκειμένου να αποφευχθεί ένα casus belli με τη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφού χαιρέτισε τις δεσμεύσεις της Ιταλίας για υιοθέτηση μεταρρρυθμίσεων που αφορούν κυρίως στη βελτίωση της ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι «τα φιλόδοξα σχέδια για την απελευθέρωση της οικονομίας πρέπει να εφαρμοστούν».

Η ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής ορίζει ότι ελήφθησαν «σαφείς δεσμεύσεις για την εξασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την επιτάχυνση δομικών μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη και την εργασία».

Ads

Μετά το πέρας της Συνόδου, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε τις δεσμεύσεις της Ιταλίας, ωστόσο κάλεσε να υπάρξει σύντομα χρονοδιάγραμμα για μεταρρυθμίσεις, το οποίο η ΕΕ έχει αναλάβει να παρακολουθεί.

Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο της 14σέλιδης επιστολής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προς τους ευρωπαίους εταίρους, η ιταλική κυβέρνηση δεσμεύεται να δημιουργήσει ειδική επιτροπή, με έγκυρες προσωπικότητες, για την μείωση του δημόσιου χρέους και για την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Επιπλέον προτίθεται να υιοθετήσει η Ιταλία, υποχρεωτική μετάθεση των δημοσίων υπάλληλων σε κάθε τομέα και κρατική υπηρεσία, ενώ η εκάστοτε κυβέρνηση θα μπορεί να προσφεύγει μαζικότερα στο ταμείο ανεργίας και στην μείωση, αν χρειασθεί, του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων.

Από τον Μάρτιο του 2012 πρόκειται να απελευθερωθεί οριστικά το ωράριο των καταστημάτων, ενώ από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να εξασφαλισθούν 15 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσα στην επόμενη τριετία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού Τύπου, ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρει ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στα 67 έτη μέχρι το 2026 (μετά το συμβιβασμό με τη Λέγκα), αλλά δεν εξηγεί λεπτομερώς το πώς πρόκειται να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση αυτή.

Οι όροι των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αναμένεται, επίσης, να γίνουν πιο δεσμευτικοί για τους εργαζόμενους πράγμα που ηδη έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των συνδικάτων.

Μπερλουσκόνι: Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα
 
Σχολιάζοντας την Πέμτπη τα αποτελέσματα της Συνόδου των Βρυξελλών, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «ολοκληρώθηκαν αίσια τα όσα αφορούσαν τα προβλήματα της Ελλάδας, με την γνωστή μείωση του 50% και τη συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιαμόρφωση του ελληνικού χρέους».

Ο Καβαλιέρε, πρόσθεσε, παράλληλα, ότι «η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα: Εμείς δεν υιοθετήσαμε μέτρα τόσο αρνητικά, όπως στην Ελλάδα όπου απολύθηκε ένας σημαντικός αριθμός δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν κατά 25% οι μισθοί».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αποσαφήνισε δε ότι στη χώρα του «δεν θα γίνει τίποτα από όλα αυτά, από την στιγμή που προβλέπεται μόνον η δυνατότητα μετάθεσης των δημοσίων υπαλλήλων και η προσφυγή στο ταμείο ανεργίας, για περιορισμένες χρονικές περιόδους».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ευχήθηκε παράλληλα «η αντιπολίτευση, να σταματήσει να λέει πάντα όχι και να πάρει μέρος στην έγκριση των νέων μέτρων, που ζητήθηκαν από την Ευρώπη και αφορούν, σε τελική ανάλυση, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Αναφερόμενος, τέλος, στις επαφές του με τους ευρωπαίους ηγέτες, είπε: «Δεν είχα τη δυνατότητα να μιλήσω με τον Πρόεδρο Σαρκοζί – ο οποίος απουσίασε αρκετά συχνά από την συνεδρίαση – αλλά μίλησα με την κ. Μέρκελ, η οποία επέμεινε και πάλι ότι (στην συνέντευξη τύπου της περασμένης Κυριακής) δεν είχε καμία αρνητική πρόθεση προς την Ιταλία».