Η διαχρονική άρνηση αναγνώρισης της Χώρας των Βάσκων από τη Γαλλία και την Ισπανία αντιμετωπίστηκε με ποικίλες μορφές αντίδρασης ακόμη και με ένοπλη βία. Το 1959 η ETA, κήρυξε ένοπλο αγώνα για την “ανεξαρτησία και το σοσιαλισμό για τις 7 επαρχίες της Χώρας των Βάσκων”. Ύστερα από μισό αιώνα ένοπλης αντιπαράθεσης και από 3 αποτυχημένες ειρηνευτικές διαδικασίες, η Βασκική Πατριωτική Αριστερά (Basque Abertzale Left) αποφάσισε την έναρξη μονομερούς διαδικασίας το 2009, με στόχο της επίτευξη μιας “διαρκούς και δίκαιης ειρήνης”. Ως αποτέλεσμα της απόφασης αυτής, η ΕΤΑ κήρυξε κατάπαυση του πυρός και στη συνέχεια ανακοίνωσε την οριστική διακοπή της ένοπλης δράσης της. Η διαδικασία αυτή υποστηρίζεται τόσο από την βασκική κοινωνία όσο και από διεθνείς παράγοντες. Ο Jon Andoni Lekue, εκπρόσωπος της Πατριωτικής Αριστεράς και της κίνησης για την Ειρηνευτική Διαδικασία των Βάσκων, μίλησε στο tvxs.gr για τα βήματα που θα χρειαστούν για να συμφιλιωθούν οι κοινωνίες εκ νέου, για τους λόγους που προτιμούν την ανεξαρτησία από την αυτονομία και για το εάν θεωρεί ότι ο ένοπλος αγώνας της ΕΤΑ μπορεί να αρχίσει ξανά. Συνέντευξη: Νίκος Μίχος

Ads

Ακόμη και μετά την κήρυξη κατάπαυσης πυρός από την ΕΤΑ, η ισπανική και η γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκαν να ανοίξουν διάλογο μαζί της διατηρώντας μια στάση που σαμποτάρει τις προσπάθειες ειρήνευσης. Παρόλα αυτά, ο Jon Andoni Lekue δηλώνει κατηγορηματικά ότι ο ένοπλος αγώνας της ΕΤΑ έχει λάβει τέλος. “Η μονομερής απόφαση της ΕΤΑ να τερματίσει τον ένοπλο αγώνα είναι αμετάκλητη και δεν εξαρτάται από την θέληση της ισπανικής ή της γαλλικής κυβέρνησης”, δηλώνει συγκεκριμένα. “Η αλλαγή στρατηγικής που προωθεί η Πατριωτική Αριστερά προς μια δημοκρατική διαδικασία για την απουσία κάθε μορφής βίας, έχει πλαισιώσει αυτή την ιστορική κίνηση”, συμπληρώνει. 

image

“Ανεξαρτησία ή αυτονομία, και γιατί;”

“Ο απώτερος σκοπός μας είναι η ανεξαρτησία γιατί θεωρούμε ότι στην τρέχουσα διεθνή κατάσταση, το να έχουμε το δικό μας κράτος είναι ο καλύτερος τρόπος να διαφυλάξουμε τον πολιτισμό μας, την γλώσσα μας, την οικονομία και να επιβάλουμε την πολιτική μας για κοινωνικές αλλαγές. Θέλουμε να έχουμε τα ίδια μέσα με όλους τους άλλους λαούς στην Ευρώπη ακόμη και στην παρούσα διάσταση ενός έθνους – κράτους. 

Ads

Φυσικά, για να πετύχουμε ένα ανεξάρτητο κράτος πρέπει η πλειονότητα των πολιτών να το υποστηρίξουν δημοκρατικά. Πρέπει να πείσουμε αυτή την πλειονότητα. 

Δεν απορρίπτουμε την έννοια ενός αυτόνομου κράτους, ως πολιτικού μορφώματος, αλλά η εμπειρία έδειξε ότι το Ισπανικό κράτος δεν είναι καλό. Μετά από περισσότερα από 30 χρόνια αυτονομίας, ορισμένες προϋποθέσεις δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί και το συνταγματικό πλαίσιο και το δικαστήριο διαρκώς μεταβάλλονται αφαιρώντας εξουσίες από τους αυτόνομους. 

Κατά την γνώμη μας, ένα αυτόνομο κράτος, το οποίο περιλαμβάνει το δικαίωμα να αποφασίσουμε ελεύθερα για το μέλλον μας (συμπεριλαμβάνοντας την περίπτωση ανεξαρτητοποίησης), είναι μια κατάσταση που μπορεί να αποφέρει μια οριστική επίλυση στην σύγκρουση.” 

Πριν από λίγες εβδομάδες, στην Καταλονία στην Ισπανία, διεξήχθησαν δημοψηφισματικού χαρακτήρα εκλογές στις οποίες διακυβεύονταν η ανάθεση της αρμοδιότητας στις εκλεγμένες αρχές να διεκδικήσουν την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία.  

“Πάντα προσπαθούμε να πάρουμε μαθήματα από την πρόοδο που έχουν κάνει προς την ανεξαρτητοποίηση άλλα έθνη δίχως κράτος. Η Καταλονία είναι ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα, με το οποίο έχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά, αλλά και διαφορές. Η περίπτωση της Καταλονίας δείχνει βασικά ότι το Ισπανικό κράτος δεν έχει μια δημοκρατική προσέγγιση αναφορικά με την βούληση των Καταλανών και άλλων εθνών μέσα στην χώρα”, δηλώνει σχετικά ο Jon Andoni Lekue. 

O ίδιος συγκρίνει την στάση των ισπανικών αρχών, που κάνουν λόγο “μόνο για μέτρα ασφαλείας και περιορισμούς”, με την στάση της βρετανικής κυβέρνησης αναφορικά με το αντίστοιχο ζήτημα στην Σκωτία. “Η βρετανική κυβέρνηση ακόμη και αν είναι εντελώς αντίθετη στην ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας θα αποδεχθεί και θα αναγνωρίσει την φωνή και την ελεύθερη απόφαση των Σκωτσέζων”, εξηγεί. 

Σε κάθε περίπτωση για να μπορέσει η Βασκική κοινότητα να κερδίσει την ανεξαρτησία της θα πρέπει να υπάρξει μια εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των κοινωνιών, που επί δεκαετίες ήταν αυτόπτες μάρτυρες της βίας. Στις δεκαετίες αυτές, όπως υποστηρίζει και ο Jon Andoni Lekue, υπήρξαν καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τις δυο πλευρές. Η ΕΤΑ σκότωσε περισσότερους από 800 ανθρώπους, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας του κράτους ή οι παραστρατιωτικές οργανώσεις έχουν βασανίσει χιλιάδες Βάσκους, έχουν σκοτώσει περισσότερους από 400, ενώ άλλους τους συνέλαβαν ή τους τρομοκράτησαν. “Πολύ δραματικές στιγμές για πολλούς ανθρώπους”, σχολιάσει ο εκπρόσωπος της Πατριωτικής Αριστεράς. 

“Εμείς προτείνουμε σθεναρά την δημιουργία μιας Επιτροπής για την Αλήθεια, που θα ασχοληθεί με όλη αυτή την τραγική πραγματικότητα και πιστεύουμε ότι το έργο της προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να ακολουθεί τις εξής αρχές: αναγνώριση, αποκατάσταση, και καμία επανάληψη οποιασδήποτε καταπάτησης από όλες τις πλευρές”, τονίζει ο ίδιος. 

Η αντιμετώπιση των δεινών όλων των θυμάτων από την βασκική πλευρά είχε τεθεί και σαν προϋπόθεση στην Διακήρυξη της Aiete στις 17 Οκτωβρίου του 2011. Η Διακήρυξη αφορούσε την αναζήτηση δρόμων για την επίλυση των συγκρούσεων. 

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η Βασκική Πατριωτική Αριστερά έχει σαν στόχους την επίτευξη ενός ανεξάρτητου σοσιαλιστικού κράτους στην Ευρώπη, χωρίς όμως αυτό να μπορεί να επηρεάσει την ειρηνευτική διαδικασία. “Μια επίλυση της σύγκρουσης θα πρέπει να ενσωματώνει την συμφωνία όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της Χώρας των Βάσκων και να μην εξαρτάται από κομματικά ενδιαφέροντα ή προσωπικές ατζέντες”, εξηγεί ο εκπρόσωπος Lekue. “Αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι ένα ειρηνικό και δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας στην Χώρα των Βάσκων θα βοηθήσει και θα βελτιώσει τις συνθήκες που θα επιτρέψουν την διαδικασία της ανεξαρτητοποίησης και της κοινωνικής αλλαγής”, συμπλήρωσε.