O Artur Mas είναι ο νικητής των εκλογών στην Καταλονία, όπως προκύπτει από τα exit polls, ενώ στη δεύτερη θέση είναι ένα επίσης αυτονομιστικό κόμμα, ενισχύοντας τις αποσχιστικές τάσεις στην περιφερειακή βουλή. Ο Artur Mas έχει υποσχεθεί προεκλογικά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, καθώς υποστηρίζει πως η αυτόνομη Καταλονία δεν θα αντιμετώπιζε τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα.

Ads

 
Σύμφωνα με τα exit polls το κόμμα του Mas «Σύγκλιση και Ενότητα» (CiU) καταλαμβάνει από 54-57 από τις 135 έδρες του σώματος έναντι των 62 που είχε στην προηγούμενη βουλευτική περίοδο. Για την πλειοψηφία στην περιφερειακή Βουλή χρειάζονται 68 έδρες.
 
Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται το επίσης αυτονομιστικό Ρεπουμπλικανικό Αριστερό Κόμμα με 20-23 έδρες και φέρεται ως ο πιθανότερος εταίρος του Mas για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Δύο ακόμα μικρότερα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας εξασφάλισαν μαζί 15 έδρες.
 
Το Λαϊκό Κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι κέρδισε 16 με 18 έδρες, ενώ αντίστοιχες είναι και οι έδρες που κατέλαβαν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και οι Σοσιαλιστές.
 
Πλέον οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανό ο Artur Mas να υλοποιήσει την προεκλογική του υπόσχεση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ωστόσο επισημαίνουν πως ο Μαριάνο Ραχόι έχει στα χέρια ένα «δυνατό χαρτί», που είναι το Ισπανικό Σύνταγμα, ώστε να εμποδίσει τα σχέδια του Artur Mas, που θα προκαλούσαν ένα ακόμα χτύπημα στην αξιοπιστία της ισπανικής κυβέρνηση.
 
Το Ισπανικό Σύνταγμα απαγορεύει τη διεξαγωγή κάθε είδους δημοψηφίσματος στις περιφέρειες χωρίς την έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Ραχόι αναγνωρίζει ως καταστροφικό το ενδεχόμενο μιας απόσχισης της Καταλονίας, μιας από τις πλουσιότερες περιφέρειες, αν και κατέφυγε, όπως και πολλές άλλες περιφέρειες το ταμείο υποστήριξης που δημιούργησε η Ισπανική κυβέρνηση. H οικονομία της αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με το Reuters, το 20% της ισπανικής οικονομίας.
 
Από την πλευρά τους οι Καταλανοί τονίζουν πως η αιτία του προβλήματος είναι η Μαδρίτη και η υψηλή φορολόγηση της περιφέρειας από την κεντρική κυβέρνηση και εκτιμούν πως η “ανεξάρτητη Καταλονία” θα ήταν οικονομικά ισχυρότερη.