Με τη σύλληψη του διευθυντή Ράιαν Λο και άλλα τέσσερα στελέχη της εφημερίδας Apple Daily στο Χονγκ Κονγκ, αποχώρησαν από τα γραφεία της εφημερίδας οι εκατοντάδες αστυνομικοί που είχαν εισβάλει.

Ads

Η εν λόγω εφημερίδα υποστηρίζει το κίνημα υπεράσπισης της δημοκρατίας, ενώ οι συλληφθέντες φέρεται ότι καταλάμβαναν διευθυντικές θέσεις στη Next Digital, μητρική εταιρεία της Apple του επιχειρηματία Τζίμι Λάι, που παραμένει φυλακισμένος καθώς καταδικάστηκε γιατί συμμετείχε σε διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τα πέντε μέλη της συντακτικής ομάδας είναι «αθέμιτη σύμπραξη με ξένη χώρα ή ακραία στοιχεία που έχουν σκοπό να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια», σύμφωνα με τον νόμο περί «εθνικής ασφαλείας» που επιβλήθηκε από το Πεκίνο και αποτελεί πλέον το βασικό όργανο καταστολής, η οποία δεν έχει σταματήσει από την εξέγερση του 2019.

Τις εικόνες της σύλληψης κατέγραψε η ίδια η εφημερίδα, που αναμετέδιδε απευθείας μέσω Facebook την έφοδο, «Το κτίριό μας πολιορκείται», ακούγεται να λέει ένας από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας. «Μπορούμε να τους δούμε να μεταφέρουν κουτιά με υλικό στα οχήματά τους… Οι αστυνομικοί μας εμποδίζουν να χρησιμοποιήσουμε μεγάλο μέρος του εξοπλισμού μας. Αλλά μπορέσαμε να κρατήσουμε την κάμερα που αναμεταδίδει απευθείας και ο ιστότοπός μας θα ενημερωθεί», συνεχίζει.

Ads

Είναι γεγονός ότι σε πρόσφατη δημόσια συζήτηση, οι εργαζόμενοι ρώτησαν τι θα πρέπει να κάνουν αν συλληφθεί. «Αναμεταδώστε το απευθείας», απάντησε ο Ράιαν Λο.

Το τέλος της αρχής «μια χώρα, δύο συστήματα»

Πρόκειται για τη δεύτερη έφοδο στα γραφεία της Apple Daily μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο. Ο Λάι κατηγορήθηκε για αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις μετά την πρώτη έφοδο, τον Αύγουστο του 2020. Η Apple Daily υποστηρίζει σταθερά το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας από το 2019. Οι ογκώδεις διαδηλώσεις του αμαυρώθηκαν σε πολλές περιπτώσεις από βίαια επεισόδια.

 Τα επίσημα κινεζικά ΜΜΕ κατηγορούν συχνά τον κ. Λάι ότι είναι «προδότης» και ο υποκινητής του κινήματος αμφισβήτησης. Ανώτεροι αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος θεωρούν πως έχει διαπράξει εγκλήματα σε βάρος της εθνικής ασφάλειας. Η αστυνομική έφοδος στηρίχτηκε στον νέο δρακόντειο νόμο τον Μάιο όταν πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του και την συμμετοχή του στο κεφάλαιο της Next Digital. Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο νόμος για την εθνική ασφάλεια για να παγώσει η συμμετοχή πλειοψηφικού μετόχου σε εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Χώρες της Δύσης θεωρούν ότι ο τρόπος που χειρίζεται το Πεκίνο το Χονγκ Κονγκ σηματοδοτεί το τέλος της αρχής «μια χώρα, δύο συστήματα», που είχε συμφωνηθεί να διέπει την παράδοση της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα από το Λονδίνο το 1997. Θεωρητικά, η πόλη θα είχε ευρεία αυτονομία ως το 2047.

Ο διευθυντής της Apple Daily είχε δηλώσει τον Μάιο στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η εφημερίδα βρίσκεται «σε κρίση» μετά τη φυλάκιση του ιδρυτή και βασικού της μετόχου, διαβεβαιώνοντας όμως ταυτόχρονα πως οι δημοσιογράφοι της είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κυκλοφορία της.