Η διάσειση που έπαθε το 2012 ήταν η αιτία για τη διαρροή των email της. Αυτό υποστήριξε η υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κατά την κατάθεσή της στο FBI. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του Bureau, η Κλίντον υποστήριξε ότι η διάσειση έγινε η αιτία να μη θυμάται τις οδηγίες που της δόθηκαν για τον χειρισμό των εμπιστευτικών πληροφοριών όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η Κλίντον είχε επανειλημμένα χρησιμοποιήσει ιδιωτικό διακομιστή για την ηλεκτρονική της αλληλογραφία – κι όχι όπως υποχρεούται τον διακομιστή του ΥΠΕΞ. Αποτέλεσμα ήταν η διαρροή χιλιάδων email της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάτι που ξεσήκωσε σφοδρή κριτική από τους αντιπάλους της που την κατηγορούν ως ανεύθυνη και ανίκανη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Από τον Ιούλιο το FBI είχε συστήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης να μην ασκηθεί δίωξη στην Κλίντον. Παρουσιάζοντας την έκθεση που αναφέρεται και την κατάθεση της Κλίντον στις 2 Ιουλίου το FBI αναφέρει: «Καθιστούμε αυτό το υλικό διαθέσιμο για το κοινό, για το καλό της διαφάνειας και ανταποκρινόμενοι σε πολλά αιτήματα (που διατυπώθηκαν) με βάση τον Νόμο περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης».

Σύμφωνα με την 58σέλιδη έκθεση, άγνωστοι τους οποίους το FBI περιγράφει ως «εχθρικούς ξένους», κατάφεραν να διαβάσουν κάποια από τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που έστελνε η Χίλαρι Κλίντον επειδή απέκτησαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των προσώπων με τα οποία είχε επαφή η πρώην υπουργός.

Ads

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Χίλαρι Κλίντον είπε στην κατάθεσή της ότι «δεν έλαβε καμία οδηγία ή εντολή» σχετικά με τη διατήρηση των αρχείων της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν αποχώρησε από υπουργείο Εξωτερικών, το 2013. Όμως τον Δεκέμβριο του 2012 έπαθε διάσειση και γύρω στην Πρωτοχρονιά είχε έναν θρόμβο (στον εγκέφαλο). «Ακολουθώντας τη συμβουλή του γιατρού της εργαζόταν μόνο για λίγες ώρες κάθε ημέρα και δεν μπορεί να θυμηθεί κάθε ενημέρωση που της έγινε», σημειώνει το FBI.

Η Κλίντον υποστήριξε ότι δεν επέλεξε να χρησιμοποιεί έναν ιδιωτικό διακομιστή για να παρακάμψει τον νόμο που απαιτεί να διατηρούνται οι επικοινωνίες της για κρατικά θέματα ως δημόσια αρχεία. Ισχυρίστηκε επίσης ότι ήταν γνωστό σε πολλούς υπαλλήλους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι χρησιμοποιούσε τον ιδιωτικό διακομιστή γιατί λάμβαναν μηνύματα από την ίδια.

Ωστόσο, υπάλληλοι του υπουργείου που ρωτήθηκαν από το FBI είπαν ότι πολλά από τα email της Κλίντον εμφάνιζαν μόνο το γράμμα «H» στην ένδειξη του αποστολέα και όχι ολόκληρο το ιδιωτικό email της.