Οι Σοσιαλιστές της Ισπανίας κέρδισαν το μεγαλύτερο μερίδιο των ψήφων στις περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας την Κυριακή (13/5), φτάνοντας με αυτόν τον τρόπο λίγο πιο μακριά από την ιδέα της ανεξαρτησίας που για χρόνια διατηρούνταν.

Ads

Οι Σοσιαλιστές, με επικεφαλής τοπικά τον Σαλβαδόρ Ίλα, κέρδισαν 42 έδρες στο κοινοβούλιο από τις 135 έδρες με καταμετρημένο περισσότερο από 99% των ψήφων, ενώ το αυτονομιστικό κόμμα του Πουτζδεμόν “Junts” ήρθε δεύτερο με 35 έδρες, αλλά και το αυτονομιστικό κόμμα Esquerra Republicana. de Catalunya (ERC) πήρε 20 έδρες.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση από την τελευταία ψηφοφορία το 2021, καθώς από τις 3 έδρες πήρε 15 την Κυριακή.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή στις εκλογές ήταν ιδιαίτερα χαμηλή και έφτασε στο 58%. Μετά την καταμέτρηση των ψήφων, ο Ίλα χαιρέτισε μια «νέα εποχή» για την περιοχή.

Ads

Πιθανές οι επαναληπτικές εκλογές

Ωστόσο, καθώς κανένα κόμμα δεν διαθέτει σαφή πλειοψηφία και καθώς υπάρχουν βαθιές ιδεολογικές διαφορές μεταξύ τους, υπάρχει περίπτωση να επαναληφθούν οι εκλογές. Τα αυτονομιστικά κόμματα δεν έχουν τις απαιτούμενες 68 έδρες για να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι Σοσιαλιστές του Ίλα θα χρειαστεί επίσης να κάνουν συμφωνία με κάποια αυτονομιστική δύναμη, πιθανώς με το ERC, αλλά μέχρι τώρα τα αυτονομιστικά κόμματα έχουν απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση να βοηθήσουν το εθνικό κυβερνών κόμμα να κυβερνήσει στην Καταλονία.

Ο Ίλα, επίσης, αν και είναι απίθανο, θα μπορούσε  να επιχειρήσει να σχηματίσει συγκυβέρνηση με την ακροαριστερή Sumar, τον εταίρο του συνασπισμού στην εθνική κυβέρνηση δηλαδή, αλλά και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και την ακροδεξιά Vox, όπου βέβαια οι σοσιαλιστές έχουν πει εδώ και καιρό ότι δεν θα διαπραγματευθούν.