Ξεκίνησε η σύσκεψη των ηγετών των οκτώ πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου (G8) με βασικό θέμα τον περιορισμό των ελλειμμάτων και η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι εργασίες του αποκαλούμενου G8 θα διαρκέσουν μιάμιση περίπου μέρα, κατά τη διάρκεια των οποίων αναμένεται να συζητηθούν θέματα αναπτυξιακής πολιτικής. Στην ατζέντα της συνόδου θα βρεθεί η αντιμετώπιση της παιδικής και μητρικής θνησιμότητας. Επιπλέον, αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της ειρήνης και ασφάλειας, με ιδιαίτερη έμφαση στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
Τις συνεδριάσεις σκιάζει η αντιπαράθεση που εξελίσσεται μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. σχετικά με τον αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως τη Γερμανία ότι με την πολιτική της που ρίχνει το βάρος στη σταθεροποίηση και τα πακέτα περικοπών που επιβάλλονται σωρηδόν στα κράτη-μέλη της Ένωσης, πλήττεται η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Κατά την αναχώρησή του από τις ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι «αποτελεί κρίσιμο παράγοντα, το να διατηρήσουν οι ηγέτες τη συνεργασία που εγκαινίασαν, πέρυσι, στο οικονομικό πεδίο, και η οποία συνετέλεσε ώστε να μην πέσει η διεθνής οικονομία σε βαθιά ύφεση». «Θαρρώ ότι μπορούμε να κάνουμε αυτήν την πρόοδο συντονίζοντας τις (οικονομικές) πολιτικές μας, σε μία προσπάθεια επίτευξης ανάπτυξης, συνέχισης της μεταρρύθμισης του πιστωτικού συστήματος, αλλά και ταυτόχρονης ενίσχυσης», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη μεριά της, απορρίπτει τις κατηγορίες και υπεραμύνεται των επιλογών της, υποστηρίζοντας ότι έχει τον έλεγχο επί των χρεωμένων κρατών-μελών της.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Χαντσβιλ του Καναδά ότι «εφθασε ο καιρός για τη μείωση των ελλειμμάτων». «Η Ευρώπη έχει βιώσει την εμπειρία του τι σημαίνει να έχει κάποιος υπερβολικά μεγάλα ελλείμματα», πρόσθεσε η Μέρκελ σε έναν υπαινιγμό για τις πρόσφατες δυσκολίες πολλών χωρών της ΕΕ, ανάμεσα τους η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Μετά την πρώτη συνεδρίαση των οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως «Η συζήτηση διεξάγεται χωρίς διαμάχη, υπάρχει πολλή αμοιβαία κατανόηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσπάθησαν να υπογραμμίσουν τις διαφορές κατά τη διάρκεια των εργασιών. Υπογραμμίσαμε όλοι πως αισθανόμαστε υπεύθυνοι για μία διαρκή ανάπτυξη. Ήμουν σαφής ως προς το γεγονός πως χρειαζόμαστε μία διαρκή ανάπτυξη και πως η ανάπτυξη και τα έξυπνα μέτρα λιτότητας δεν είναι απαραίτητα αλληλοσυγκρουόμενα».
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εκμεταλλεύτηκε την παρουσία του στις συνόδους της G8 και της G20, για να δηλώσει πως «εύχεται τα στρατεύματα μέσα σε πέντε χρόνια από το Αφγανιστάν, χωρίς πάντως να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα». «Είναι θέλησή μου, μην έχετε αμφιβολία γι αυτό», απάντησε σε ερώτηση για πιθανή αποχώρηση των στρατευμάτων. Ωστόσο σημείωσε ότι «η Βρετανία θα διατηρήσει μια μακρόχρονη σχέση με το Αφγανιστάν κυρίως παρέχοντας βοήθεια τους Αφγανούς να δημιουργήσουν το στρατό τους και την κοινωνία των πολιτών του, για πολύ καιρό μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το αφγανικό έδαφος».
Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για «αλλαγές» προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Βρετανία. «Συμφωνήσαμε πως πρέπει να επέλθουν ορισμένες αλλαγές στις σχέσεις μας» δήλωσε ο Μεντβέντεφ, έπειτα από μία συνάντηση στο περιθώριο της G8 με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επηρεαστεί τα τελευταία χρόνια από πολλά γεγονότα, κυρίως από τη δολοφονία στο Λονδίνο του Ρώσου πρώην κατάσκοπου Αλεξάντρ Λιτβινένκο το 2006. Από την πλευρά του, ο Κάμερον δεσμεύθηκε να θέσει τις βρετανο-ρωσικές σχέσεις «πάνω σε νέες βάσεις».
«Το συνολικό δημόσιο χρέος των χωρών της ευρωζώνης είναι μικρότερο από το χρέος της Ιαπωνίας ή των ΗΠΑ», δήλωνε στο ίδιο μήκος κύματος χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο Τορόντο του Καναδά. Στο μεταξύ, οι αρχές του Τορόντο ανακοίνωσαν χθες ότι συνέλαβαν ένα άτομο μετά από έρευνα σε αυτοκίνητο κοντά στο σημείο της Συνόδου Κορυφής των G-20 και ανακάλυψαν όπλα και επικίνδυνα υλικά.
Σήμερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε ότι oι περικοπές έχουν στόχο «να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, διότι εάν δεν λάβουμε μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων μας, τότε θα υποφέρουμε από την αργή και χαμηλή οικονομική ανάπτυξη» ενώ κάλεσε την Κίνα να μειώσει τους περιορισμούς που θέτει στις ξένες επενδύσεις και να προστατεύσει αποτελεσματικότερα τις ξένες ευρεσιτεχνίες.
Το Σάββατο το βράδυ θα ξεκινήσουν οι διευρυμένες διαβουλεύσεις του G20, από την οποία ωστόσο θα απουσιάσει ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ignacio Lula Da Silva, για να εποπτεύσει τις επιχειρήσεις διάσωσης των θυμάτων από τις μεγάλες πλημμύρες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Τον πρόεδρο της Βραζιλίας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Guido Mantega
Σημειώνεται ότι οι χώρες του G20 είναι υπεύθυνες για το 90% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής και το 80% του διεθνούς εμπορίου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >