Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Herman Van Rompuy κάλεσε σήμερα την Κίνα να μειώσει τους περιορισμούς που θέτει στις ξένες επενδύσεις και να προστατεύσει αποτελεσματικότερα τις ξένες ευρεσιτεχνίες. Ο πρόεδρος της Ε.Ε. βρίσκεται στον Καναδά όπου οι ηγέτες των κρατών του G8 θα συζητήσουν τις σχέσεις τους με τις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες χώρες.

Ads

«Δεν μπορούν ορισμένες χώρες να επωφελούνται από το διεθνές εμπόριο, αλλά την ίδια στιγμή, οι κανόνες για τις επενδύσεις και την πνευματική ιδιοκτησία να παραποιούνται», δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου των μελών της ΕΕ. Παρότι δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Κίνα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις που να θέτουν σε τέτοια κλίμακα περιορισμούς στις επενδύσεις και επιτρέπουν παραβιάσεις των νόμων για τα πνευματικά δικαιώματα.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, αλλά είναι πολύ περισσότερες οι κινεζικές εξαγωγές, απ ό,τι οι εισαγωγές στην Ευρώπη. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ορισμένες από τις πολιτικές που ακολουθεί η Κίνα έχουν στόχο να κάνουν πιο δύσκολο τον ανταγωνισμό των ευρωπαϊκών με τις κινεζικές εταιρίες στο εσωτερικό της Κίνας.