Η ένοπλη πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσε πως η αποχώρηση των Κούρδων ανταρτών από την Τουρκία θα ξεκινήσει την Τετάρτη. Υπενθυμίζεται πως ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε μήνυμά του προς τους Κούρδους, πριν από περίπου ένα μήνα, είχε ζητήσει να σωπάσουν τα όπλα και να έρθει η πολιτική στο προσκήνιο.

Ads

 
«Έπειτα από την έκκληση της ηγεσίας μας και στη βάση της απόφασης που ελήφθη από την ηγεσία (του PKK), οι μαχητές μας θα αρχίσουν από τις 8 Μαΐου μια διαδικασία αποχώρησης», αναφέρει η HPG, στρατιωτική πτέρυγα του PKK.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι πρώτοι αντάρτες αναμένεται να φτάσουν στα στρατόπεδα του PKK στο βόρειο Ιράκ μέσα σε μία εβδομάδα. Ο δεύτερος στην ηγεσία του PKK, ο Μουράτ Καραγιλάν, δήλωσε πως η αποχώρηση πρόκειται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο. Όπως σημειώνεται το PKK θα παραμείνει πιστό στη δέσμευσή του να αποσυρθεί από το τουρκικό έδαφος, όσο δεν δέχεται επιθέσεις από τις τουρκικές δυνάμεις.
 
Η αποχώρηση του PKK αποτελεί ουσιαστικά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων των τουρκικών αρχών με τον φυλακισμένο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, οι οποίες διεξάγονται από το τέλος της περυσινής χρονιάς. Συνολικά πάνω από 45.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και Τούρκων από την έναρξη του ένοπλου αγώνα το 1984.