Τα όπλα πρέπει να σωπάσουν και η πολιτική να έρθει στο προσκήνιο, τόνισε σήμερα ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τους μαχητές του να αποσυρθούν από το έδαφος της Τουρκίας.

Ads

Στη δήλωσή του, την οποία διάβασαν στα τουρκικά και στα κουρδικά οι βουλευτές του κουδρικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) Περβίν Μπουλντάν και Σιρί Σουρεϊγιά Οντέρ, ο Οτσαλάν επισήμανε ακόμη πως στην Τουρκία ανοίγει η πόρτα για μια δημοκρατική διαδικασία μετά την περίοδο του ένοπλου αγώνα.
 
Η επιστολή διαβάστηκε ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στο Ντιγιάρμπακιρ για τον εορτασμό του Νεβρούζ, της κουρδικής Πρωτοχρονιάς.
 
«Ας σιγήσουν τα όπλα και ας κυριαρχήσει η πολιτική. Έχουμε φτάσει στο στάδιο στο οποίο οι ένοπλες δυνάμεις μας πρέπει να αποσυρθούν πέρα από τα (τουρκικά) σύνορα… Δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή μιας νέας αποχής», ανέφερε ο κ. Οτσαλάν στην επιστολή.
 
«Σήμερα ξυπνάμε αντιμέτωποι με μια νέα Μέση Ανατολή, μία νέα Τουρκία. Μια νέα εποχή αρχίζει σήμερα. Ανοίγει μια πόρτα από τον ένοπλο αγώνα στον δημοκρατικό αγώνα», πρόσθεσε.