Με τα περιθώρια για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να είναι εξαιρετικά ασφυκτικά και τις Βρυξέλλες να τα κάνουν ακόμη πιο στενά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προσπαθεί να τη διασώσει από την τρικυμία του Brexit, καλώντας τους 27 να δώσουν έξτρα χρόνο στη Βρετανία.

Ads

«Μετά από τις επαφές μου λίγο την Σύνοδο Κορυφής, θα ζητήσω από τους 27 της Ε.Ε. Να παραμείνουν ανοιχτοί σε μία μεγάλη χρονική επέκταση εάν το Ηνωμένο Βασίλειο το θεωρήσει απαραίτητο να αναλογιστεί εκ νέου τη στρατηγική του για το Brexit και να χτίσει μία νέα συζήτηση για το θέμα», έγραψε στο Τwitter ο Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως σημειώνει ο Guardian, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, μόνο το ενδεχόμενο προκήρυξης γενικών εκλογών θα μπορούσε να φέρει μικρή αναστολή για το Brexit, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 29 Μαρτίου, όμως η κίνηση του Τουσκ ανοίγει νέες προοπτικές.

Γιατί το κάνει αυτό ο Τούσκ; Η κίνησή του, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, αντανακλά και την ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία πως μία βραχυπρόθεσμη παράταση δεν θα λύσει τα προβλήματα που έχει η Τερέζα Μέι για να περάσει την όποια συμφωνία.

Ads

Πάντως όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά.