Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η πόλη Σαντιάγκο της Χιλής λόγω των βίαιων επεισοδίων που έχουν ξεσπάσει από την περασμένη Παρασκευή, εξαιτίας της αύξησης στις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Ads

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν πυρπολήθηκε εργοστάσιο παραγωγής ενδυμάτων στο οποίο γινόταν λεηλασία, σε βόρεια συνοικία της πόλης. Επίσης τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν πυρπολήθηκε σούπερ μάρκετ εν μέσω λεηλασίας σε νότια συνοικία της πρωτεύουσας.

Δεκάδες άνθρωποι βγήκαν και την Κυριακή στους δρόμους. Ο στρατός και η αστυνομία χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και κανόνια νερού κατά των διαδηλωτών. Παράλληλα, επιβλήθηκε και απαγόρευση της κυκλοφορίας σε αρκετές περιοχές.

Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λεωφορεία, κατέστρεψαν σταθμούς του μετρό και συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις.

Ads

Η αναταραχή στην πόλη έχει διευρυνθεί στο βόρειο και νότιο τμήμα της χώρας και αντικατοπτρίζει το θυμό των πολιτών για το κόστος διαβίωσης και την ανισότητα.

Αργά χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της χώρας Σεμπάστιαν Πινιέρα, δήλωσε: «Είμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός ισχυρού εχθρού, ο οποίος είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει τη βία χωρίς κανένα όριο».

Λίγο πριν από την ανακοίνωση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ο Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε την αναστολή της αύξησης των τιμών για εισιτήρια του μετρό στο Σαντιάγο. «Θέλω να ανακοινώσω σήμερα ότι θα ανακαλέσουμε την αύξηση της τιμής στα εισιτήρια του μετρό», δήλωσε.

Ωστόσο, μια φωτογραφία του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα που απολαμβάνει ήσυχα πίτσα σε ένα εστιατόριο, ενώ το Σαντιάγκο καίγεται, επέτεινε την οργή των πολιτών.

«Είναι λυπηρό, αλλά αυτές οι καταστροφές ήταν ο τρόπος που βρήκαν οι πολίτες για να τους ακούσει (η κυβέρνηση). Η Χιλή είναι καζάνι που βράζει και εξερράγη με τον χειρότερο τρόπο, αφήνοντάς μας χωρίς μετρό», σχολίασε στο AFP η Μαρία, μια δημόσια λειτουργός.