Tο Ισραήλ φέρεται ότι συμφώνησε να αναστείλει την χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Ads

Αυτό γίνεται μέχρι οι ΗΠΑ να μπορέσουν να ενισχύσουν καλύτερα την άμυνά τους σε όλη τη Μέση Ανατολή, ανέφερε η Wall Street Journal.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ / Υπουργικό συμβούλιο με το βλέμμα στη χερσαία εισβολή – Εκτός λειτουργίας τα 2/3 των νοσοκομείων στη Γάζα

Πέρα από τις ήδη ενισχυμένες δυνάμεις των ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει να αναπτύξει περαιτέρω άμυνες στη πλευρά του Ιράκ και της Συρίας, καθώς και σε χώρες που υπάρχει ήδη αμερικανική παρουσία όπως η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ads

Αξιωματούχοι είχαν επίσης στο παρελθόν ωθήσει το Ισραήλ να σταματήσει την χερσαία εισβολή προκειμένου να διαφυλαχθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα, καθώς και για να μπορέσει η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσει περαιτέρω την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Τεταμένη ένταση και με Λίβανο και Χεζμπολάχ

Επιπλέον, ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και στα σύνορα με τον Λίβανο, με το βλέμμα και στη Χεζμπολάχ. Μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων βρίσκονται και 360.000 έφεδροι, άνδρες και γυναίκες.

Η κατάσταση πάντως στην περιοχή παραμένει τραγική, με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς να συνεχίζονται και τα καύσιμα να…αγνοούνται. Μάλιστα, πάνω από το ένα τρίτο των νοσοκομείων στη Γάζα – 12 από τα 35 – και σχεδόν τα δύο τρίτα των κλινικών υγειονομικής περίθαλψης – 46 από τα 72 – έχουν κλείσει λόγω ζημιών από επιθέσεις ή έλλειψη καυσίμων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ συναντήθηκε με υψηλόβαθμους επικεφαλής των παλαιστινιακών ισλαμιστικών κινημάτων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ al-Manar TV, σημειώνοντας ότι αξιολόγησαν τι πρέπει να κάνει η συμμαχία τους για «να επιτύχει μια πραγματική νίκη για την αντίσταση» στη Γάζα, ενώ η ένταση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ κλιμακώνεται.

Σχετικά με την γενικότερη κατάσταση, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προειδοποίησε πως τα μόνο πιθανά αποτελέσματα είναι δύο: «μια διαρκής ειρήνη ή ένας παγκόσμιος πόλεμος», ενώ το Κατάρ καταδίκασε την «πολιτική συλλογικής τιμωρίας» στη Γάζα, επισημαίνοντας πως η διπλωματία είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη ειρηνικής λύσης.